Dr. Jozo Ivančević: Spremni smo samostalno nabaviti cjepivo i pomoći nekoj općini koja za to nema novca

Dr. Jozo Ivančević: Spremni smo samostalno nabaviti cjepivo i pomoći nekoj općini koja za to nema novca

Općina Prozor – Rama iskazuje spremnost da samostalno nabavi cjepivo, kao i da pomogne nekoj općini koja za to nema novca.

Veliko nezadovoljstvo javnosti alarmantnim kašnjenjem u imunizaciji žitelja BiH sve glasnije dijele i lokalne zajednice – iz Sarajevske županije najavili su samostalnu nabavku cjepiva, a među prvima koji su tu opciju iznijeli je Županija zapadnohercegovačka, no ta mogućnost odbijena je od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Piše: Vera Soldo, Dnevni list

Zbog višemjesečnih, a kako se ispostavlja, praznih obećanja za nabavku cjepiva protiv COVID-19, bh. političari izloženi su nevjerojatnoj sprdnji na društvenim mrežama, često od satiričnih komentara do komentara o potpunoj bespomoćnosti pred nesposobnošću ljudi koji vode zemlju pa i do poziva na građanski bunt. Mnogi žitelji odlaze na cijepljenje u susjednu Srbiju, a mnoge lokalne zajednice razmišljaju o samostalnoj nabavci cjepiva, a među njima je i općina Prozor-Rama.

Zadnji smo u Europi po cijepljenju, samo čekamo donacije

-Svima nam je jasno da se problematici bolesti COVID 19 na razini države i Federacije BiH pristupa vrlo neodgovorno. Rezultat te nebrige su i problemi u gospodarstvu koje ne trpe samo gospodarstvenici nego i cijeli narod, ali najveća teškoća je u posljedicama po zdravlje pa i smrtnost naših žitelja, kaže načelnik ove općine, dr. Jozo Ivančević pri tom naglašavajući da se nabavci cjepiva protiv korona virusa mora pristupiti daleko odgovornije.

On posebno ističe solidarnost na koju je, kako kaže, ova općina spremna kako bi se što bolje zaštitilo zdravlje i život žitelja.

-Nije u redu da smo zadnji u Europi po cijepljenju, da samo čekamo donacije. Zato smatram da se treba iznaći zakonski okvir po kojemu i lokalne samouprave mogu djelovati kako bi zaštitili zdravlje i život svojih stanovnika. Općina Prozor – Rama iskazuje spremnost da samostalno nabavi cjepivo, kao i da pomogne nekoj općini koja za to nema novca.  Jer, ponavljam, ovo što se radi u vrhu države i Federacije nije u redu, ne štitimo svoje stanovnike onako kako bismo trebali i morali. A znamo da trebamo biti solidarni, u prvom redu prema našim stanovnicima, a i mi u vlasti međusobno, smatra načelnik Ivančević.

Svjetska zdravstvena organizacija kritizirala neprihvatljivu sporost u cijepljenju u Europi

Inače, BiH je na začelju po imunizaciji u Europi, a među prvim zemljama po smrtnosti od posljedica zaraze korona virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer je kritizirala “neprihvatljivu” sporost cijepljenja protiv COVID-19 u Europi koja je suočena sa zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

-Spori ritam cijepljenja produžuje pandemiju, objavio je europski ogranak WHO-a i naglasio kako broj novih slučajeva na kontinentu ubrzano raste proteklih pet tjedana.

-Cjepiva su naš najbolji put za izlazak iz pandemije. Ne samo da djeluju, ona i vrlo učinkovito ograničavaju zaraze. No cijepljenje se provodi neprihvatljivo sporo“, priopćio je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu.

-Da budem jasan: moramo ubrzati proizvodnju cjepiva, ukloniti administrativne prepreke i iskoristiti sve doze koje imamo na zalihama, kazao je Kluge, izražavajući zabrinutost situacijom u posljednjih nekoliko mjeseci.

No, iako mjerodavni u vlasti javnosti obećavaju „skorašnje masovno cijepljenje“, to obećanje i dalje ostaje – obećanje, a nižim razinama preostaje da se sami pobrinu za svoje žitelje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing