• Dr. Mara Anđelić: Nakon ovih izbora zdravstvo u HNŽ-u će biti puno bolje
  • Dr. Mara Anđelić: Nakon ovih izbora zdravstvo u HNŽ-u će biti puno bolje

Dr. Mara Anđelić: Nakon ovih izbora zdravstvo u HNŽ-u će biti puno bolje

Dr. Mara Anđelić je ravnateljica Doma zdravlja „Rama“, te je vijećnica u Općinskom vijeću Prozor-Rama i kandidatkinja za Skupštinu Hercegovačko neretvanske županije sa liste HDZ-a 1990. Ramski vjesnik je kratko razgovarao o bitnim temama za Općinu Prozor-Rama i županiju

RV: Doktorice Anđelić, odmah da upitamo za pojašnjenje.  Narod Vas je već ranije bio izabra  za zastupnicu u Skupštini HNŽ-a, proveli ste tu pola mandata pa ste se onda odlučili na aktivnost u Općinskom vijeću?

Na zadnjim Općim izborima u BiH 2014. godine izabrana sam na listi HDZ-a 1990 za zastupnicu u županijskoj Skupštini. Tada smo osvojili tri mandata, a sva tri smo dobili mi kandidati iz Rame – Ilija Cvitanović, Luka Faletar i ja. Nas troje smo započeli skupštinski rad. Kasnije su bili Lokalni izbori na kojima sam se, na traženje stranke, ponovno kandidirala i dobila dovoljan broj glasova za Općinsko vijeće. Tada smo radili konzultacije i razgovore te je odlučeno  da skupštinski mandat prepustim slijedećem kandidatu na Devedesetkinoj listi, Zoranu Krešiću iz Neuma. Nakon toga prihavila sam mandat  vijećnice u Općinskom vijeć Prozor-Rama. Iako to u mnogo čemu znači odustajanje od boljeg, ja sam to prihvatila i mislim da sam ispravno postupila, jer kao oporbeni zastupnik u Skupštini nije bilo mogućnosti utjecati na bilo što.

RV: Ravnateljica ste Doma zdravlja „Rama“. Djeluje nam da Dom zdravlja funkcionira dobro?

Dom zdravlja je za ovaj narod iznimno važna ustanova. Uvjeti u kojima radimo zbog udaljenosti od većih centara kao i postojećim standardima i normativima značajno otežavaju naš rad. Usprkos tome liječnici i medicinske sestre u domu zdravlja nastoje biti od što veće pomoći pacijentima. Veliki problem je organizacija Hitne pomoći koja bi po navedenim standardima trebala funkcionirati s medicinskim tehničarem i vozačem u dežurstvu te liječnikom u pripravnosti. Ne usudimo se niti pomisliti na takvu organizaciju, jer povremeno trebamo i jedan dodatni tim s liječnikom na čelu kad je potreban izlazak na teren ili pratnja pacijentu u SKB Mostar. Zahvaljujući  općini financiramo dežurstva i pripravnosti laboratorija, rtg i sl.,  a nadamo se organizaciji i drugih pripravnosti ako bude razumijevanja viših razina vlasti. Veliki problem je nerazumijevanje onih koji žive u velikim centrima i ne žele se razmišljati o problemima malih sredina.  U ovom slučaju konkretno mislim na Mostar.

RV: Financije?

Doprinosi koje uplaćuju svi uposlenici u našoj Županiji slijevaju se u Zavod zdravstvenog osiguranja Mostar. Odatle se zadnjih godina raspodjeljuju domovima zdravlja po  kriteriju glavarine što je dovelo do značajnog smanjenja sredstava svim manjim sredinama. Profitirali su samo velike ustanove kao što je DZ Mostar dok bolnice i dalje imaju paušalni transfer novca. Sa ovakvom raspodjelom ne možemo biti zadovoljni. Ova sredstva nisu dostatna ni za plaće a kamoli za materijalne troškove, edukacije djelatnika ili opremu. Mi imamo sreću da Općina može pomoći i Načelnika koji je i liječnik pa razumije probleme u zdravstvu i potrebe ovog naroda. Tako uspijevamo podmiriti troškove, nabaviti opremu  i funkcionirati normalno. Veliki problem smo imali unatrag par godina kada je račun Doma zdravlja blokiran od strane Porezne uprave. Iako  tada, kao i danas, postoje u zdravstvu puno veći dužnici od nas, riječ je o desetinama milijuna maraka, netko je bio osmislio blokirati upravo  Dom zdravlja Rama da napravi nered u ovoj općini. To smo ocijenili velikom diskriminacijom i nepravdom , ali smo dobili potporu  Općine i riješili  ovaj dug.

Treba naglasiti da Općina ulaže u prostor i opremu kako bi smanjili i potrebu za odlaske u Bolnicu Mostar. Ovih dana završavamo izgradnju krova na Domu zdravlja, sredstvima Općine i Hrvatske Vlade. Redovito apliciramo na različite projekte sa relativno dobrim uspjehom.  Posebno ističem Vladu Republike Hrvatske od koje smo unatrag par godina dobili ultrazvučni aparat a zahvaljujući specijalistu Radiologije (dr Faletar)naši pacijenti ne čekaju mjesecima na ultrazvučne preglede niti na mamografiju.  

 

RV: Planovi u zdravstvu?

Pripremamo se realizirati dva važna projekta. Jedan je Centar za mentalno zdravlje a drugi je Odjel za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Važnost ovih projekata je ogromna. Opet ističem potrebu da zbog udaljenosti od Mostara mi jednostavno moramo imati što više sadržaja koji će biti na raspolaganju pacijentima. Za projekte smo dobili sredstva i iz federalnih fondova, Hrvatske vlade koja će uz općinska sredstva konačno dovesti do otvaranja ovih  korisnih centara. Dovesti će i do ponekog novog zapošljavanja što je dodatni doprinos ovom narodu. Nadamo se podršci Ministarstva zdravstva HNŽ-a i ZZO za otvaranje ovih centara.

Postoji i jedan veliki problem, a to je najava odlaska nekih liječnika. Trend odlazaka u inozemstvo je nekako neumoljiv, povezan je sa stanjem u cijeloj državi, pa se bojim da zahvaća i Dom zdravlja. Zbog svega ovoga dugoročno može doći do  problema koje ne možemo rješavati na razini Općine, rješenje se mora naći u višim razinama vlasti.

RV: Planovi u politici?

Politika mora raditi u interesu naroda,  a ne pojedinca. Dok  političari ne postanu glas naroda neće biti pomaka naprijed niti u gospodarstvu, niti školstvu pa ni u zdravstvu. Trebamo se izliječiti od korupcije, licemjerstva, osobnih interesa kako bi pokušali zadržati ono malo mladih u našoj općini, županiji, državi.  Postali smo zemlja praznih obećanja i ako ne učinimo nešto odmah postat ćemo prazna zemlja. Samo  ona politika koja je na vlasti može utjecati na promjene. HDZ 1990 i ja osobno imamo jasne vizije razvoja , pa  ako nam ukažu povjerenje i budemo dio vlasti u ovoj Županiji i u Federaciji, dat ćemo sve od sebe za poboljšanje svih  područja života. Uvjerena sam da će narod shvatiti da je dosta ovih prodavača magle koji uvijek isto obećavaju pred svake izbore, a nikada ništa ne ispunjavaju. Dovoljan je pokazatelj neuspjeh obećanja o hrvatskom kanalu, entitetu, poboljšanju obrazovanja, a studenti sve i dalje plaćaju…

RV: Ne sumnjate u politički uspjeh?

Nimalo ne sumnjam u uspjeh Koalicije Hrvatsko zajedništvo i HDZ-a 1990. Naš narod može dugo trpjeti, ali je dovoljno inteligentan da može shvatiti kad je nekim obmanama vrijeme reći „dosta“. A to vrijeme je došlo.

RV: Poruka za kraj?

Odgovornost je sastavni dio našeg života. Ako si neodgovoran u školi, u obitelji, na poslu to ima svoje posljedice. Biti neodgovoran političar koji ne ispunjava svoje obveze je postalo nešto sasvim normalno. Nešto što se, ne samo, ne kažnjava nego i nagrađuje. Vrijeme je da se to prekine! Svi moramo snositi  odgovornost za učinjeno, svi smo odgovorni za svoje postupke i to trebamo imati na umu 7.10.2018. Treba nam svima malo mudrosti i malo hrabrosti da to promijenimo, a sigurna sam da to ovaj put imamo.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar