Draganu Majstoroviću i do 3 godine zatvora za lažna uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odličjima bivšim pripadnicima HVO-a

Draganu Majstoroviću i do 3 godine zatvora za lažna uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odličjima bivšim pripadnicima HVO-a

Zaposleniku Federalnog ministarstva branitelja tri godine zatvora zbog mirovina HVO-a Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem razdoblju nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odličjima bivšim pripadnicima HVO-a, izvjestile su agencije. U presudi se navodi da je Majstorović pribavio nezakonitu korist u iznosu od 2.000 KM, što je više nego smiješno s obzirom na broj lažnih uvjerenja koje je izdao.

Nakon prihvaćanja sporazuma o priznanju krivnje, Županijski sud u Sarajevu proglasio je krivim Dragana Majstorovića, zaposlenika Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za kaznena djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave i krivotvorenje isprave. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Dragan Majstorović je optužen da je zloupotrebom položaja u ranijem razdoblju nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odličjima bivšim pripadnicima HVO-a, a na osnovu kojih su oni neosnovano ostvarili povoljnije mirovine u iznosu većem od 200 tisuća maraka.

Većina od ovih 30 bivših pripadnika HVO-a ranije su procesuirani u Mostaru. Istovremeno, pribavio je sebi nezakonitu korist u iznosu od oko 2.000 KM tako što je od jedne osobe uzeo novac za taksu koja se ne plaća, a zauzvrat joj izdao lažno uvjerenje.

Optužen je i da je pribavio krivotvorenu diplomu više ekonomske škole koju je upotrijebio prilikom zaposlenja u navedeno Federalno ministarstvo, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva.

Podsjetimo, svojedobno je bivši predsjednik F BiH Živko Budimir u jednom od intervjua iznio zamjerke na provođenje revizije u F BiH, no i ozbiljne optužbe na račun pojedinih osoba koje je optužio da su uzimali mito i nelegalno uvodili osobe u braniteljska prava, izravno spominjući upravo Mastorovića.

“Kontrola i manipulacija braniteljskom populacijom ostvarena je posredstvom vodstva udruga proisteklih iz HVO-a i Armije RBiH, koje već godinama primaju sredstva iz proračuna sa svih razina. I da budem do kraja jasan to je naplaćivano od onih koji su uvedeni u pravo između 3000 i 5000 eura po osobi. Iskorišteno je to i za uvođenje jednog broja bivših pripadnika Armije RBiH u pravo na isti način. Ti isti zaposlenici i danas rade u Ministarstvu branitelja, poput Dragana Majstorovića, koji je priznao da je krivotvorio potpise ili Omera Bašića koji je i sam lažni invalid”, rekao je tada Budimir, naglasivši kako su “po stranačkoj osnovi, u prava su uvođeni i oni kojima ta prava po zakonu ne pripadaju”. “Takav odnos uvredljiv je za istinske branitelje i stradalnike rata i većina branitelja traži promjenu tog odnosa”, kazao je Budimir.

/Republikainfo.com/Agencije/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar