Drage učiteljice i učitelji sretan vam Svjetski dan učitelja

Drage učiteljice i učitelji sretan vam Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja ustanovljen je 5. listopada 1994. godine i od tada se obilježava svake godine, uključujući i ovu godinu.

Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

“Učitelji su transformacije obrazovanja”, ističe Hrvatski sindikat učitelja. Ovog Svjetskog dana učitelja – učitelji diljem svijeta pozivaju svoje vlade da:

❗️ ulažu u učitelje
❗️ uključuju učitelje
❗️ vjeruju učiteljima
❗️ poštuju učitelje

Povijesni preduvjet za uspostavu Dana učitelja bila je Posebna međuvladina konferencija o statusu učitelja održana 5. listopada 1966. u Parizu. U bivšim sovjetskim republikama, poput Azerbejdžana, Armenije, Estonije i Moldavije, datumi proslave Dana učitelja podudaraju se sa svijetom, ali Ukrajina, Bjelorusija, Kazahstan i Latvija čestitaju svojim učiteljima prvu nedjelju listopada na profesionalnom radu odmor.

Prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni

Mnogi profesiju učitelja nazivaju posebnim pozivom i s tim se ne može ne složiti, jer s obzirom na masu poteškoća s kojima se svakodnevno suočavaju učitelji, čovjek se nehotice pita kako učitelj uspijeva, unatoč više nego skromnom materijalnom interesu i brojnom pratećih, često složenih problema, zajedno s tim, nosite se s ogromnim psihološkim opterećenjem, a pritom ostanite mudra i tolerantna osoba, osjetljiva i odgovorna, sigurna i dosljedno vodeći svoju ispravnu obrazovnu liniju u našem životu i životu djece.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar