• Drama u zaleđu Vodica, požar gase i vojnici, ljude evakuiraju brodovima
  • Drama u zaleđu Vodica, požar gase i vojnici, ljude evakuiraju brodovima

Drama u zaleđu Vodica, požar gase i vojnici, ljude evakuiraju brodovima

Požar je toliko snažan i velik da su pepeo i dim potpuno prekrili nebo iznad Vodica i Šibenika. Zaton bi trebao obići i premijer Plenković.

OVO 19:45 – Na terenu je trenutno, kako doznajemo 155 vatrogasca, a na putu ih je još 109. Vojnika je pak trenutno na terenu 29, a uskoro će ih doći još toliko.


19:30 – Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u srijedu predvečer je izjavio kako požare na šibenskom području gase tri kanadera, da je usmjeren i četvrti, a prema informacijama kojima raspolaže, u požaru nema ozlijeđenih.

Ovo je najteži požar ove sezone, ušao je među kuće, podignute su snage iz susjednih županija i vojska, rekao je Tucaković

Zbog požara, zatvorene su županijske ceste Vodice-Gaćelezi i Šibenski most-Zaton-Raslina, najnovije su informacije iz HAK-a.

19:28 – U gašenju je na terenu uključeno 29 vojnika, a u zraku je 7 od ukupno 8 raspoloživih letjelica, što uključuje 4 kanadera i 3 air tractora.


19:17 – Imamo i novu snimku požara koju je snimio fotoreporet Cropixa Nikša Stipaničev.

19:02 – Novo priopćenje poslala je i Hrvatska vatrogasna zajednica.

– Na požaru kod Zatona trenutno je angažirano oko 150 vatrogasaca. Temeljem zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u pripravnost su stavljeni vatrogasci iz Primorsko-goranske i Karlovačke županije, a upućeno je i 25 vojnika na čuvanje požarišta u Raslini kao i pripadnici Ličko-senjske županije s vozilima i opremom.

Požar je zahvatio dio kuća i vozila, a puše jaka tramuntana koja otežava gašenje. Vatrogasci i zračne snage nastavljaju braniti objekte, stoji u priopćenju.

18:58 – Predsjednik Vlade Andrej Plenković krenuo je prema Šibensko-kninskoj županiji zbog velikog požara koji je zahvatio pojedina područja. Uz njega su potpredsjednici Vlade Davor Božinović i Anja Šimpraga te ministar obrane Mario Banožić, stoji u priopćenju glasnogovornika Vlade.

– Gradonačelnik Šibenika Burić, župan Jelić i glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković informirali su premijera o stanju na terenu i štetama. Zahvalni smo vatrogascima, pripadnicima vojske, policije, civilne zaštite i svim službama na angažmanu. Sve raspoložive snage su u funkciji kako bi se požari stavili pod kontrolu te zaštitila imovina i ljudi, stoji u priopćenju.


18:55 – Načelnik gradskog Stožera civilne zaštite i zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta rekao je u srijedu predvečer da je počela evakuacija stanovništva Zatona i Rasline brodovima prema Bilicama te da se očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića.

“Situacija što se tiče ugroze stanovništva nikad nije bila gora u zadnjih deset godina, evakuacija stanovništva s požarom zahvaćenih područja u Zatonu i Raslini je počela, a u ovim trenucima se sastaje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika, rekao je Mileta.

Evakuiraju se žene i djeca, a muškarci ostaju gasiti vatrenu stihiju

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, zbog velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, u pripravnost su stavljene vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

Na požaru kod Zatona angažirano je oko 150 vatrogasaca, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je 25 vojnika kao i pripadnike Ličko-senjske županije s vozilima i opremom na čuvanje požarišta u Raslini.


18:50 – Požar koji je u srijedu poslije 11 sati buknuo kod Visočana, još nije lokaliziran, potvrdio je Hini Boris Jović, zamjenik županijskoga vatrogasnog zapovjednika Zadarske županije.

Zbog jakog vjetra promjenjivog smjera, vatra se i dalje širi, trenutačno prema selu Lovincu. Kuće i objekti kojima je prijetila vatra u Visočanima su obranjeni, na terenu je 40-ak vatrogasaca, a u gašenju pomaže i Airtractor.

Kanader koji je gasio upućen je na veliko požarište u Šibensko-kninskoj županiji

Požar je poslije 11 sati izbio na cesti od Duševića prema Visočanima kada se vatra sa zapaljenog dostavnog vozila proširila na okolno raslinje.

18:46 – U Vodičkom zaleđu, oko Benkovačke ceste odjekuju detonacije plinskih boca, javlja Slobodna Dalmacija.


18:37 – U pomoć Raslinjanjima, pred vatrom pohitali su, brodovima i barkama, i njihovi najbliži susjedni Biličani, a među njima i Joško Ćaleta Car, načelnik općine Bilice, piše Šibenski.hr.

I on je sam upalio svoj brod, i povezao u njemu desetoro djece i četvero odraslih, u Bilice, daleko od vatre dok najgore ne prođe.

– Nije ništa službeno, nitko nije izdao nikakvu naredbu, ali ljudi zovu, prijatelji, susjedi, rođaci, da se dođe barem pokupiti djecu i starije, koji od dima ne mogu disati, skloniti ih dok ne prođe najgore, pa smo krenuli, ja i drugi Biličani, pomoći koliko možemo, kao dobri susjedi, susjedima u nevolji, kazao je za Šibenski.hr Joško Ćaleta Car, načelnik općine Bilice, ističući kako je situacija u Raslini – nikakva.

Vatra se doslovno probila skoro na šetnicu između Rasline i male Rasline, tamo je, koliko je vidio, parkirano dvadesetak auta, i ako tamo dođe, šteta bi – samo tamo – mogla biti golema

18:21 Situacija po pitanju ugroze stanovništva nikad nije bila gora u zadnjih deset godina, evakuacija stanovništva s požarom zahvaćenih područja u Zatonu i Raslini je počela, a Stožer civilne zaštite Grada Šibenika se u ovim trenucima sastaje, javlja portal Šibenik IN.

– Sastanak počinje za nekoliko minuta i situacija nije dobra, dapače, mogu slobodno kazati nikad gora u zadnjih deset godina. Službeno je počela evakuacija stanovništva prema Bilicama, kazao je Danijel Mileta, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika.


18:19 Zaton bi tijekom večeri trebao obići i premijer Andrej Plenković, javlja Media Servis.


18:16 – Naša novinarka javlja nam se iz hotela kod Šibenskog mosta, nakon što je otišla iz Zatona u kojem se više nije moglo disati od dima, a buktinja je bila direktno ispred kuća.

– Moja kuća u Raslini gotovo je planula, vatrogasci su je obranili nadljudskim snagama. Vlasnici kuća polijevali su kuće koliko god su mogli, a požar se širio prema samom centru sela. I tamo su se svi objekti polijevali vodom kako ne bi bili zahvaćeni vatrom, kaže novinarka Jutarnjeg lista Marija Lokas. Više pročitajte OVDJE.


18:10 – Naši čitatelji šalju nam snimke požara koje možete vidjeti ispod.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar