Dramatično upozorenje Upravnog odbora BHRT-a

Dramatično upozorenje Upravnog odbora BHRT-a

Mostar – 1. lipanj 2016 – Upravni odbor BHRT-a dramatično je upozorio javnost i političare u BiH da će ovaj javni emiter zbog velike dubioze biti primoran ugasiti signal 30. lipnja ove godine.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zatražio je od Parlamenta BiH da osigura stabilno financiranje Javnih RTV servisa kroz izmjene Zakona o javnom RTV servisu na takav način da naplata RTV takse ne može biti upitna, ako i da se odnosi između javnih emitera postave tako da potraživanja između istih ne budu upitna.

Jedni pitanje koje se nakon toga postavljalo je bilo hoće li Parlament BiH pokušati riješiti ovaj problem. Momčilo Novaković, predsjedatelj parlamentarnog Povjerenstva za promet i komunikacije izjavio je kako će se sjednica na kojoj ćemo raspravljati o zakonu kojim bi se riješilo to pitanje  zakazana  za 13. lipnja, a sjednica parlamenta je 15. lipnja.

Ne mogu prejudicirati rješenje Povjerenstva, ali sigurno je da prijedlog zakona odmah ide u parlament-izjavio je Novaković. Međutim, sve i da Parlament BiH 15. lipnja usvoji model financiranja BHRT-a putem tzv. medijskog poreza, dalja zakonska procedura je na entitetima, odnosno ukoliko na razini BiH bude donesena odluka o formiranju fonda za financiranje sistema, entiteti su ti koji trebaju izglasati zakone o punjenju tog fonda. Postavlja se logično pitanje je hoće li vlade FBiH i RS tako nešto i provesti.

Esad Gotovuša, predsjedatelj UO BHRT-a, pojašnjava da je zadnji prijedlog modela naplate, odnosno financiranja javnih emitera, upravo takozvani medijski porez, koji podrazumijeva i suglasnost za formiranje tog posebnog fonda iz kojeg bi se financirali svi javni emiteri.

“To bi obuhvatilo sve zaposlene, ali i umirovljenike, u postotcima 0,9 posto za zaposlene,  oko 0,40 posto za umirovljenike, što je i manje nego što plaćaju sada”, rekao je.

Novi ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko uvjerava kako neće biti dozvoljeno gašenje državne televizije. I on, pak, smatra da je dubioza u BHRT-u rezultat dugogodišnjeg nemara institucija i nadležnih organa.

Draško Milinović, generalni direktor RTRS, izjavio je da je UO BHRT-a izašao u javnost s netočnim podacima u vezi s međusobnim potraživanjima. Rekao je kako se postavlja pitanje kako su entitetski emiteri opstali kada imaju duplo manje prihode od BHRT-a.

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ponovno je pozvala vlasti u BiH da žurno djeluju u vezi sa sustavom javnog emitiranja u BiH, nakon odluke Upravnog odbora Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) da obustavi sve programe od 30. lipnja ove godine.

– Čak i privremeno gašenje programa uskraćuje prava građana da dobiju ključne javne informacije i ne bi trebalo biti viđeno kao rješenje za financijske teškoće – istaknula je Dunja Mijatović napominjući da se situacija može riješiti jedino potpunom provedbom zakona.

-BHRT je u ovako tešku situaciju dovela prije svega loše zakonski uređena oblast javnog emitiranja. RTV taksu (osim u Brčkom) prikupljaju entitetski emiteri koji BHRT-u daju onoliko koliko misle da treba, a ne koliko je određeno prema zakonu. Od izglasavanja zakona RTRS nije uplatio niti jednu marku i duguju oko šest miliona KM, dok je FTV dužan dva milijuna KM od sredstava prikupljenih putem inkasanata. Sve uplate preko telekoma se odmah raspodijele i niko nema dodira s tim-ističe Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Dok se vodi bitka oko opstanka i financiranja BHRT-a politički predstavnici Hrvata u BiH uzdaju se u uspostavu kanala na hrvatskom jeziku. Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV servisu BiH koji predviđa uspostavu tri kanala na tri jezika konstitutivnih naroda bio je u javnoj raspravi. Hoće li se na kraju to pretočiti u Zakon i kako će se rasplesti cijela situacija oko javnog RTV servisa na državnoj razini, koji uz to što ima ogromne financijske probleme, višak uposlenih, nekvalitetan program i jako nisku gledanost, u ovom trenutku u BiH nitko ne zna.

 

Miroslav Landeka

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar