Dronovi će dostavljati krv i lijekove u Tanzaniji, skraćeno vrijeme spasit će živote

Dronovi će dostavljati krv i lijekove u Tanzaniji, skraćeno vrijeme spasit će živote

Britanska vlada finansirat će testni dron koji je namijenjen za isporuku krvi i drugih medicinskih potrepština u Tanzaniji.

Cilj je radikalno smanjiti vrijeme koje je potrebno za slanje zaliha klinikama u Africi.

Dronove će izrađivati kompanija Zipline koja slični posao radi u Ruandi. Eksperti su pohvalili ovu inicijativu ali su napomenuli da humanitarne organizacije imaju ograničenja u korištenju “teretnih dronova”.

Ured za međunarodni razvoj Velike Britanije nije priopćio koliko novca će biti uloženo u ovaj projekat niti koliko će trajati. Najavljeni su planovi za finansiranje testnih dronova u Nepalu kako bi se mapirala područja ove zemlje koja su najčešće pogođena esktremnim vremenskim uvjetima, kako bi se pripremili za buduće krize.

“Inovativni, moderni pristup osigurava da postignemo najbolje rezultate za najsiromašnije ljude svijeta i daje vrijednost novcu britanskih poreznika”, rekla je sekretarka Ureda za međunarodni razvoj Priti Pratel.

Ziplineovi dronovi koji se zovu Zips, su male letjelice s krilima koji nakon što je ispaljen iz katapulta slijedi unaprijed programirani put koristeći GPS podatke. Dizajn je urađen tako da se letjelica bolje održava u vjetrovitim uvjetima i ostaje u zraku duže. U teoriji mogu letjeti 290 kilometara prije nego ostanu bez struke, ali Zipline se trudi da održi pola dužine puta.

Kada dođu na mjesto isporuke, paket izbacuje uz pomoć padobrana, a nakon toga se vraća u bazu.

Tanzanija, Ruanda i Malavi koriste različiti tip dronova za dostavljanje medicinskih potrepština i trenutno rade na unapređenju zakona o korištenju dronova.

Naglašeno je da bi ovakav način dostave lijekova i krvi uštedio 58.000 dolara godišnje u poređenju sa automobilom i motociklima. Ali važnije od uštede je vrijeme koje je presudno u spašavanju ljudskih života.

“Letovi bi trebali početi početkom 2017. godine i kada krenu podržat će 50.000 porođaja godišnje skraćujući vrijeme dostavljanja lijekova majkama i bebama sa 110 minuta na 19 minuta”, kazala je tajnica.

Klix.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar