Druga pobjeda BiH u Ligi nacija

Druga pobjeda BiH u Ligi nacija

Bosna i Hercegovina je pod vodstvom Roberta Prosinečkog ostvarila i drugu pobjedu u skupini 3 Lige B svladavši u Zenici Austriju sa 1-0 (0-0).

Gol vrijedan tri boda postigao je Edin Džeko (78). Susret je protekao u borbenoj igri obje ekipe, bez mnogo prilika.

Austrijanci su u prvih petnaestak minuta bili nešto opasniji, ali je obrana Zmajeva bila na visini zadatka. Sredinom poluvremena BiH je preuzela inicijativu, a najbolju priliku imala je u 40. minuti kada Džeko nije uspio da zahvati loptu nakon centaršuta Duljevića i sa par metara zatrese mrežu.

U drugom poluvremenu nastavila se “rovovska” borba na sredini terena za svaku loptu. Obje ekipe su napravile veliki broj grešaka koje nisu protivnički napadači znali iskoristiti, a na gol se čekalo do 78. minute. Sarić je dobro uposlio Džeku, a kapetan bh. reprezentacije pored svog čuvara šutira sa desetak metara u suprotni ugao i dovodi BiH u vodstvo. Nakon primljenog gola Austrijanci su svim snagama krenuli po izjednačenje, ali je bedem ispred gola BiH dobro funkcionirao.

U finišu je reprezentacija BiH mogla udvostručiti prednost, no šut Krunića izblokirao Lazaro na gol-liniji.

BiH je tako uvjerljivo na vrhu skupine sa šest bodova, dok su Sjeverna Irska i Austrija bez bodova.

”Mogu biti prezadovoljan, jer momci su stvarno odigrali dobro. Dali su sve od sebe i ja im čestitam. Moramo biti zadovoljni svim aspektima – od odbrane, sredine…na kraju smo dali i taj jedan gol”, kazao je bh. izbornik Robert Prosinečki, koji je istaknuo zadovoljstvo što nakon dva meča bh. tim ima svih šest bodova.

Na pitanje da li će nešto mijenjati u narednim mečevima, Prosinečki je odgovorio da je zadovoljan viđenim.

”Sigurno da može i bolje. Uvijek može bolje. Ali, protiv ovakvih reprezentacija…Austrija je imala jednu šansu, mislim. Možda smo mogli bolje igrati naprijed, ali momcima ništa ne mogu prigovoriti.  Moram biti zadovoljan, pogotovo nakon utakmice u Sjevernoj Irskoj, koju nismo odigrali dobro, ali smo i tu utakmicu pobijedili”, podsjetio je Prosinečki.

On je dodao kako ima još nekoliko igrača koji će mu u narednim mečevima biti na raspolaganju, a za trijumf zahvalio je i navijačima koji su ih, kazao je, nosili do pobjede. Pogotovo u finišu, kada su stvorili još jednu dobru šansu za drugi gol.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar