DRUGI O RAMI: Jedinstvena biciklistička ruta Franciscana našla se na najvećoj europskoj platformi za aktivni turizam

DRUGI O RAMI: Jedinstvena biciklistička ruta Franciscana našla se na najvećoj europskoj platformi za aktivni turizam

Omeđena vrhovima visokih planina, smještena na prijelazu iz Hercegovine u Bosnu, općina Prozor-Rama od davnina je predstavljala važnu raskrsnicu puteva u koju kada zavirite osjećate se kao da ste otvorili „prozor“ u magični svijet.

Piše: S. Višnjić

Na sam spomen ove općine svako će zamisliti njen najveći biser – Ramsko jezero koje se svrstava među najljepša u Evropi iako je vještačko. Okruženo vijencima planina Makljen, Vrana, Raduše i Ljubuše, jezero već na prvi pogled s vidikovca oduzima dah. Naročitu ljepotu daje mu poluostrvo na kojem se smjestio Franjevački samostan Rama-Šćit s kraja 15. stoljeća u čijem se muzeju čuva vrijedno kulturno-historijsko blago ovog kraja. Ramsko jezero idealno je mjesto za vožnju kajakom ili čamcima te piknike u prirodi. Osim kupača, na njemu uživaju i sportisti, naročito veslači iz cijelog svijeta koji ovdje dolaze na pripreme.

Lov i ribolov

Bogat prirodnim ljepotama i vodama, ovaj kraj je izuzetno pogodan za lov i ribolov koji uključuje Ramsko i dio Jablaničkog jezera te rijeke i potoke. Lovci ovog kraja mogu sresti i tetrijeba, izuzetno rijetku vrstu planinske ptice koja potječe još iz ledenog doba a koja se, nažalost, nalazi pred izumiranjem.

Pored lovnog i ribolovnog turizma koji se razvija u ovoj općini, popularan je i brdski biciklizam okolnim planinama koje nude vidikovce s nestvarnim pogledom na Ramsko jezero. Do Ramskog jezera, odnosno franjevačkog samostana u njegovom središtu, vode i biciklističke rute Franciscana brdska i cestovna koje su se našle na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active.

Četiri nacionalna spomenika

Pored već spomenutog franjevačkog samostana u samom srcu Ramskog jezera koji je zaštićen nacionalni spomenik BiH, na prostoru ove općine nalaze se još tri vrijedna blaga BiH. Spomenik na Makljenu posvećen Bici za ranjenike koja se dogodila 1943. godine predstavlja vrhunsko skulptorsko djelo u regionalnom ali i internacionalnom kontekstu. Monumentalna skulptura djelo je jednog od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika XX stoljeća Boška Kućanskog stvoreno da svjedoči važan trenutak antifašističke narodnooslobodilačke borbe. Zaštićeno je i područje stare tvrđave, nekadašnjeg Prozora, i džamija u selu Lizoperci za koju se pretpostavlja da je jedna od najstarijih u BiH.

Dani šljive vrhunac ljeta

Sredinom augusta počinje obilježavanje Dana općine Prozor-Rama sa nekoliko tradicionalnih manifestacija koje okupe veliki broj posjetilaca. Neizostavna je tradicionalna veslačka Lake to lake regata na Ramskom jezeru, kao i noćni malonogometni turnir. Uz niz drugih kulturnih događaja poput smotre folklora i izložbi, kruna svih događaja je Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma pod nazivom Dani šljive Prozor-Rama na kojem svake godine između 70 i 100 izlagača iz cijele BiH i Hrvatske predstavljaju svoje proizvode i traže mjesto na tržištu.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik 

Izvor: Poslovne novine

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing