Drugi svjetski rat: Vjernik svjedoči protiv svećenika

Drugi svjetski rat: Vjernik svjedoči protiv svećenika

Koncem 1944., odnosno početkom 1945. godine, partizani su pozvali fra Mladena u stari samostan na razgovor četiri oficira OZN­‑e, među kojima su bili Jakov Brdar i Dinko Faletar, dugo su ga i teško ispitivali jesu li ustaše iz Hercegovine bili u Rami, jesu li neki ručali u samostanu itd. Nakon dugog unakrsnog istpitivanja strpali su ga u auto i odveli u prozorsku OZN­‑u gdje su ga dalje ispitivali o ustašama u Rami tvrdeći da je i on slao u šumu hranu i piće. Kao dokaz dovode gvardijanu dobro poznatog čovjeka koji se s njime družio. On izjavljuje:

– “Gardijan je poslao u šumu brašno, kruh, mast, rakiju i hostije da se pričeste. To mi je rekao osobno gardijan kad smo u nedjelju popodne hodali između škole i crkve”.

Gvardijan se nekako izvukao dokazujući da je nemoguće slati hoštije po civilu kad to smije nositi samo svećenik pa je zaključio: kao što je slagao o hostijama, tako je sve slagao!

Pred zoru su pustili gvardijana. I lažni je svjedok pušten. Kad je nakon tjedan dana susreo gvardijana, pred drugim ljudima ga je poljubio u ruku i, kao da se ništa nije dogodilo, pitao ga za zdravlje:

– Kako ste, oče gardijane?

– Hvala, dobro, prijatelju, rekao mu je mirno gvardijan.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar