Država nema sluha, ne želi pomjeriti rok za PDV

Država nema sluha, ne želi pomjeriti rok za PDV

Pomjeranje roka za podnošenje PDV prijava sa 10. dana u mjesecu za kraj mjeseca nije juče dobilo podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, na inicijativu zastupnika SDS-a Mladena Bosića i Darka Babalja, usvojen je u prvom čitanju na protekloj sjednici PDPSBiH. Ipak, ovaj prijedlog nije dobio zeleno svjetlo parlamentarne većine i to nakon mišljenja Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prenosi Oslobođenje.

“Važeće zakonsko rješenje ne ostavlja dovoljno vremena poreznim obveznicima za podnošenje predmetnih prijava, a radnici u knjigovodstvu su stavljeni pod veliki pritisak zbog tako kratkog roka. Razlog za povećanje granice za registraciju poreznih obveznika sa 50.000 na 100.000 KM je očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanje cijena robe i usluga u proteklom periodu, kao i u predviđanju ekonomskih kretanja za naredni period”, naveli su Bosić i Babalj u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Bezbolan prijedlog

Bosićev prijedlog koji se tiče pomjeranja roka s 10. na kraj mjeseca bezbolan je u potpunosti, ističe Saša Magazinović Tada je usvojen i zaključak kojim se UNO poziva da dostavi mišljenje na ovaj i svaki drugi pokušaj mijenjanja Zakona o PDV. U UNOBiH smatraju da predlagači zakona nisu konzultirali Upravni odbor UNO, a da je, prema Zakonu o sistemu neizravnog oporezivanja, jedino UO UNO nadležan da pokrene izmjene propisa o neizravnim porezima.

“Pomjeranje roka za naplatu prihoda, uz istovremenu nespornu obavezu UIO u vezi sa povratom PDV obveznicima, znači da bi stabilnost i blagovremenost naplate javnih prihoda mogle biti ugrožene. Prijedlogom da se rok za podnošenje prijava sa 10. pomjeri za kraj mjeseca zanemaruje se to da se na taj način pomjera i rok za plaćanje PDV-a. Usvajanjem ovog prijedloga došlo bi do značajnog pomjeranja (odgode) u naplati javnih prihoda”, navodi se u mišljenju UNO koje potpisuje direktor Zoran Tegeltija.

Jedan od predlagača ovih izmjena svojevremeno je bio i zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović, koji podsjeća da je tada Udruženje KULT pokrenulo ovu inicijativu i skupilo 30.000 potpisa gospodartsvenia iz oba entiteta za prijedlog koji se tiče plaćanja PDV-a po naplaćenoj fakturi.

Negativan stav

Prijedlog Mladena Bosića koji se tiče pomjeranje roka s 10. na kraj mjeseca je bezbolan u potpunosti. U vrijeme formiranja Vijeća ministara 2018. godine Vjekoslav Bevanda je podržao ovu inicijativu. Međutim, tada je došao negativan stav Uprave za neizravno oporezivanje, ali u međuvremenu UIOBiH pravi draft novog zakona koji će nekada biti u proceduri i koji sadrži ovo što Bosić i Babalj predlažu, poručuje Magazinović. Zastupnica PDP-a Mira Pekić smatra da je suština prijedloga da se plaćanje PDV-a pomjeri sa 10. na kraj mjeseca u tome da se gospodarskim subjektima ostavi još 20 dana da naplate fakture za koje moraju platiti PDV.

“Oni koji ne plaćaju svoje obaveze, u nekim slučajevima taj isti PDV, a koji je netko drugi platio za njih, stavljaju ga kao odbitnu stavku u svojim PDV izvještajima, tako da imaju dvostruku korist: niti plaćaju fakture, a koriste ulazni porez kako bi umanjili obaveze. Zato podržavamo inicijativu da se produži rok plaćanja PDV-a na kraj mjeseca, da bi pravna lica imala više vremena da naplate potraživanja”, rekla je Pekić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar