Državljani Hrvatske u BiH u nedjelju glasuju u drugom krugu izbora za predsjednika RH

Državljani Hrvatske u BiH u nedjelju glasuju u drugom krugu izbora za predsjednika RH

Drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj bit će održan u nedjelju, 11. siječnja, a za državljane Hrvatske s prebivalištem Bosni i Hercegovini bit će, kao i u prvom krugu, otvoreno 15 biračkih mjesta na kojima će građani moći ostvariti svoje biračko pravo, potvrđeno je Agenciji FENA iz Veleposlanstva RH u BiH.

Po riječima tajnika u Veleposlanstvu RH Pere Bilušića, 10 biračkih mjesta bit će otvoreno na području koje pokriva Generalni konzulat Hrvatske u Mostaru, po dva biračka mjesta u Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci.

– Za drugi krug registriran je 10.761 birač. Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto – pojasnio je Bilušić.

Potvrde će se izdavati uz predočenje identifikacijskog dokumenta (putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom, bez obzira na to je li isprava izdana u Hrvatskoj ili inozemstvu, na osnovu koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Bilušić je naveo kako je u Bosni i Hercegovini u prvom krugu za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj glasovalo 7.369 birača, a procjenjuje se da u BiH živi između 250.000 i 260.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.

Za predsjednika Hrvatske u drugom krugu natječu se dva kandidata Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice te Ivo Josipović, kandidat Socijaldemokratske partije i aktualni predsjednik.

Birališta u BiH bit će otvorena od 7 do 19 sati.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar