Državljanin BiH osuđen u SAD-u: Slao novac bivšem borcu Vojske RS-a koji je ratovao u Siriji

Državljanin BiH osuđen u SAD-u: Slao novac bivšem borcu Vojske RS-a koji je ratovao u Siriji

Državljanin BiH Armin Harčević (41), trenutno nastanjen u Ballwinu (Missouri), osuđen je na pet i po godina zatvora zbog namjere da pruži materijalnu podršku teroristima te pružanja materijalne podrške teroristima.

Harčević je odmah prebačen na izdržavanje kazne, a uzimajući u obzir krivična djela zbog kojih je osuđen, po izdržavanju kazne  slijedi mu deportacija iz SAD-a, gdje se doselio 1999. godine.

Sudeći prema sudskim dokumentima, Armin Harčević, Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić Hodžić, Nihad Rosić, Jasminka Ramić i Mediha Medy Salkičević su se udružili s ciljem pružanja podrške aktivnostima Abdullaha Rame Pazare i drugih.

Harčević je namjeravao i pružio podršku i resurse Pazari, znajući da će on i njegovi saučesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih. Harčević je financijski podržao Pazaru, a taj je novac korišten za kupovinu vojnih uniformi, puškomitraljeza, borbenih čizama, taktičke opreme, odjeće, pribora za oružje i drugih potrepština korisnih borcima uključenim u borbu u Siriji.

Okružnom sudiji Catherine Perry je Harčević priznao da je donirao Pazari 1.500 dolara, vjerujući da će tim novcem pomoći Bosancima koji su otišli u Siriju da zaštite civile, a prije nego što je saznao za zločine koje su počinili pripadnici takozvane Islamske države.

– U to vrijeme se nisu spominjali ISIL ili Al-Qaida. Da sam znao šta će Pazara postati, nikad mu ne bih dao novac. Na kraju sam pomagao nešto što mrzim – kazao je Harčević.

Suoptuženi Ramiz Zijad Hodžić i Sedina Unkić Hodžić čekaju presudu, Nihad Rosić čeka suđenje, a Jasminka Ramić i Mediha Medy Salkičević osuđene su na 36, odnosno 78 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara je poginuo boreći se u Siriji. Rođen je 1976. godine u selu Gomjenica kraj Teslića. Tokom agresije na BiH, kao 17-godišnjak se priključio Vojsci RS-a, u čijoj je uniformi, skupa sa ocem Suljom Pazarom, učestvovao na više ratišta u BiH.

Izvor:  Faktor

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar