DRŽAVNA MATURA: Mladi Hrvati ne razumiju riječ požrtvovanost, eseji nula bodova

DRŽAVNA MATURA: Mladi Hrvati ne razumiju riječ požrtvovanost, eseji nula bodova

Ispite državne mature iz ukupno 28 predmeta u Hrvatskoj je ove godine polagalo 29.188 kandidata, a ispit iz hrvatskog jezika nije položilo 22,4 posto, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu da je takvih bilo 13,1 posto, a najteža za razumijevanje im je riječ “požrtvovanost”.

I dok neki profesori smatraju da je takvo stanje alarmantno i poražavajuće ima i onih koji smatraju da je riječ o pretjerivanju. Vinko Filipović, direktor Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji provodi državnu maturu, prozvao je nastavnike i fakultete koji ih obrazuju.

Nastavnica hrvatskog jezika u zagrebačkoj XV gimnaziji Dubravka Brezak Stamać Filipovićevu je izjavu nazvala ishitrenom. Profesorica na Odsjeku za hrvatski Filozofskog fakulteta u Rijeci Karol Visinko kaže da joj se čini da je Filipovićeva izjava vrlo nepromišljena.

“Ono što svakako jeste problem je da ne možemo biti zadovoljni rezultatima postignutim na ovogodišnjoj državnoj maturi, a posebno zabrinjava rezultat na eseju”, rekla je Visinko i dodala da toliki broj ocjenjenih eseja s nulom bodova je ozbiljno i pitanje za raspravu u stručnoj javnosti.

Brezak Stamać smatra kako treba razmisliti zašto učenici tako uspješno polažu engleski jezik, a hrvatski jezik, koji svakodnevno čuju, koriste se njime. Osvrćući se na podatak da su mnogi imali problema s razumijevanjem riječi požrtvovnost, Brezak Stamać je rekla kako to zasigurno govori o kvalitetu i kulturi čitanja.

Foto: Unsplash

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar