Državni ministri i parlamentarci službeno na odmoru, ono urađeno neprovodivo

Državni ministri i parlamentarci službeno na odmoru, ono urađeno neprovodivo

Ministri, zastupnici, delegati, zasluženo ili ne, od danas su zvanično na godišnjem odmoru. U Državnom parlamentu pauza. Iza njih ostali nedovršeni zakoni, brojne obaveze, otvorene teme, blokade i zgrada u zapuštenom stanju. U učinku, onom pozitivnom dijelu, tek šest zakona.

Sve što su uradili od početka godine.

Efekti gotovo neprimjetni, za analizu malo je materijala.

Sale zatvorene, klupe prazne, vrijeme stalo. I stoji tako već godinama. Od ove ne radi ni klima.

“Papirićima se rashlađujemo”, rekao je Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH (NiP).

“Kako radimo, dobar nam je i ovaj sistem klimatizacije”, ocjenjuje Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

Kraj teškim mukama. U parlamentarnom kalendaru vrijeme je za kolektivni godišnji odmor. Ako se imaju od čega odmoriti – jer rezultatima se baš i ne mogu pohvaliti.

“Mislim da je bilo perioda gdje smo mogli biti zadovoljni, kao što postoje periodi za koje ne treba biti veliki politički poznavalac da kažete: pa ovi ljudi su sve zaustavili”, kaže Saša Magazinović, predsjednik Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH.

“Ocjena od 1 do 5 – nula”, poručuje Milan Dunović, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu BiH

Istina, nisu radili mnogo niti učinkovito. Zastupnički dom zasjedao je 11, a Dom naroda sedam puta. Osmog marta u oba doma sve je bilo hitno. Od sjednice, procedure do zakona. Istog dana usvojili su dugočekani Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a Dom naroda je okočnao proceduru još i za Zakon o sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti i Zakon o državnoj službi. Svi reformski i svi usvojeni pod pritiskom Evropske unije jer su bili uslov za otvaranje pregovora. Četiri mjeseca kasnije nijedan se ne primjenjuje. Baš kao i neki od prethodne godine.

“Novi zakon o Sprečavanju sukoba interesa donio je značajna poboljšanja, ali je njegova primjena odgođena za šest mjeseci, odnosno do septembra ove godine. Konkurs za imenovanje članova nove nezavisne Komisije koja će odlučivati o sukobu interesa raspisan je tek krajem maja i malo je vjerovatno da će biti okončan na vrijeme. Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti još uvijek ne ispunjava sve međunarodne standarde i preporuke”, istakli su iz Transparency Internationala BiH.

Zakon o VSTV-u već treći put prolazi kroz Parlament, ali još nije stigao do suštine. Kroz izmjene zakona odgađa se rok za formiranje Odjela integriteta. Kritike vlast ne čuje.

“Mislim da je napravljen iskorak”, smatra Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (SNSD).

“Nijedan od njih nije idealan. Rekao bih da je svaki u ovim političkim okolnosti – optimalan. To je najviše što smo mogli dobiti”, kaže Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

I tako sve do marta, do intervencije visokog predstavnika u Izborni zakon BiH, nakon što Parlament za gotovo četiri mjeseca nije uspio usvojiti tehničke izmjene ovog zakona. Potez je to preko kojeg državni parlamentarci iz RS-a nisu prešli.

“Stagnacija je od famoznog marta i davanja preporuke za otvaranje pregovora i ispunjavanja dodatnih uslova – nekoliko zakona koji nikako da dođu na dnevni red”, istakao je Šerif Špago, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

“Nastavlja se stara praksa iz prethodnog perioda da je Vijeće ministara nevidljivo, da nema zakonskih rješenja, da nema nikakvih konkretnih prijedloga”, kaže Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu BiH.

Blokada je nastupila kao očekivan scenarij. Zastupnički dom BiH je u punom kapacitetu, ali bez većine za konkretne zakone. Dom naroda od maja zbog Zakona o Ustavnom sudu BiH nema kvoruma za redovne sjednice. Klub Bošnjaka je prazan, osim na hitnim sjednicama. Pa je na takvoj, posljednjoj sjednici usvojen budžet državnih institucija za tekuću godinu s više od sedam mjeseci kašnjenja.

“Jedna sjednica – jedni blokiraju. Druga sjednica – drugi blokiraju. U konačnici, nebitno je ko blokira, bitno je kakav je šteta za državu”, ističe Šemsudin Mehmedović, nezavisni zastupnik u Zastupničkom domu BiH.

“Kada se nađe najmanji zajednički sadržilac, moguće je napredovati, ali nisam veliki optimist, imajući u vidu političku agendu koju provodi vladajuća koalicija koja je vladajuća koalicija u bh. entitetu RS”, navodi Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH (NiP).

Dakle, ni koraka dalje. Evropski put Bosne i Hercegovine u sjeni političke krize. Reformski zakoni daleko od procedure. Zakon o sudu, čini se, još dugo će čekati na dogovor koalicije. Domet Zakona o zaštiti ličnih podataka zasada je samo prijedlog dnevnog reda u Vijeću ministara. A, iako sve stoji, važno je podsjetiti da su parlamentarci za nerad uredno plaćeni. I to barem šest puta više od ostalih zaposlenih građana.

Izvor: federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar