Duga suknja iz mode u Francuskoj dozvoljena, kao pripadnost islamu zabranjena

Duga suknja iz mode u Francuskoj dozvoljena, kao pripadnost islamu zabranjena

PARIZ, 9. svibnja (FENA) – Tinejdžerka koja je odgajana kao katolkinja, a koja se preobratila na islam, ne smije više dolaziti u školu u istočnom dijelu Pariza jer je obukla dugu suknju, piše Independent.

Direktor je 16-godišnjakinji kazao kako dužina njezine suknje pokazuje da se radi o “razmetljivom religijskom simbolu”, nečemu što je zabranjeno u javnim školama u Francuskoj još od 2004. godine.

Roditelji djevojke pokušat će raščistiti situaciju na sastanku koji je dogovoren u školi, no ovo nije jedini ovakav incident u francuskim školama ove godine.

Naime, nošenje dugih suknji u svrhu modnog izražavanja u francuskim je školama dozvoljeno, no nošenje takvih odjevnih predmeta kako bi se simbolizirala odanost islamu – zabranjeno je od 2004.

Protjerana djevojka je Francuskinja portugalskog porijekla, koja je uz blagoslov porodice prošle godine prešla na islam. Francuski sistem obrazovanja istražio je je li ona bila dio radikalnog islamskog pokreta te su došli do zaključka da to nije slučaj.

“Moja kćer poštuje zakon. Ja poštujem njezinu vjeru. Dosad, škola nije komentirala njezino odijevanje. Ona u školi nema problema, a ljudi ne bi trebali zaključivati naprečac”, rekla je majka djevojke.

Djevojka nazvana K De Sousa inače nosi maramu u javnosti, no skida je kad stigne u školu, kao što to zakon donesen 2004. i traži.

(FENA) B.D.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar