Dva europska grada uvode minimalnu plaću od osam tisuća KM

Dva europska grada uvode minimalnu plaću od osam tisuća KM

Dva grada u Švicarskoj, Zürich i Winterthur, uvode zakonski propisanu minimalnu satnicu koja će iznositi 23 franka (46 KM).Time se pridružuju ostalim pokrajinskim kantonima koji već reguliraju minimalna primanja zaposlenika.

Minimalna plaća je uobičajena praksa u zapadnim liberalnim demoratijama, ali Zürich i Winterthur se ističu visinom svoje minimalne plaće. Ta visina iznosi oko 4.000 švicarskih franaka mjesečno, što je ekvivalentno otprilike 8000 KM.

Kao usporedba, minimalna plaća u Njemačkoj je 2,7 puta niža od minimalne plaće u Zürich i Winterthuru. U stvari, minimalna plaća od 8.000 KM premašuje prosječnu plaću u Njemačkoj koja iznosi 3.810 eura mjesečno (7.400 KM).

Postoji snažna politička podrška ovoj odluci za visoku minimalnu plaću, pri čemu je podrška u Zürich prisutna kod 70 posto građana, a u Winterthuru kod 65,5 posto. Lijeve stranke su predvodile inicijativu za povećanje minimalne plate, argumentirajući da oni koji naporno rade trebaju pristojno zarađivati.

Dio švicarske političke scene nije oduševljen glasanjem koje je omogućilo podizanje minimalne plaće.

Përparim Avdili, predsjednik stranke FDP-u gradu Zürich, razočaran je rezultatom.

“Na ovaj način ne može boriti protiv siromaštva. Umjesto toga, izgrađena je birokracija. Osim toga, takva odluka svakako ne pridonosi da Zürich postane atraktivniji kao poslovna destinacija”, kazao je Avdili.

Švicarska postupno napreduje prema mjestu u kojem se barem razmatra zadovoljavanje potreba svih, što neodoljivo podsjeća na eksperimentiranje s komunizmom. Usprkos tome, takve realne vrijednosti plata i drugi politički prijedlozi koji djeluju više nego dobro nisu nikada postignuti komunizmom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar