DVA SCENARIJA: Hrvati u Zambiji danas bi mogli biti oslobođeni

DVA SCENARIJA: Hrvati u Zambiji danas bi mogli biti oslobođeni

Djeca iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu HINI iz ministarstva vanjskih i europskih poslova

Osmero hrvatskih državljana danas izlazi pred Visoki sud u Ndoli zbog sumnje u pokušaj trgovine ljudima. Prošlog puta ročište je odgođeno jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke. Sljedeće je ročište zakazano za danas, uz nalog da se dovedu svjedoci optužbe jer Sud prijedloge za daljnjim odgodama neće prihvatiti.

Zambijska novinarka koja prati suđenje objasnila je za 24sata da su moguća dva moguća scenarija

“Prvi je da sutkinja Mulanda, nakon što tužiteljstvo završi ispitivanje svojih svjedoka, odbaci optužnicu. To bi značilo slobodu za hrvatske državljane. Drugi scenarij je da, nakon ispitivanja svjedoka tužiteljstva, odluči kako želi nastaviti suđenje i zakaže novo ročište za ispitivanje svjedoka obrane”, istaknula rekla je, pišu 24sata.

Djeca iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta

“Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi”, rekao je MVEP u srijedu. Ministarstvo je dodalo da se djeca trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe, da su “na sigurnom, nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu”. MVEP je dodao da je u suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci dostavilo hranu i druge potrepštine.

Četiri hrvatska para u zambijskom zatvoru provela su gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar