Dvoje poginulih u granatiranju zgrade u Kijevu, preminula trudnica čije su fotografije obišle svijet

Dvoje poginulih u granatiranju zgrade u Kijevu, preminula trudnica čije su fotografije obišle svijet

Danas je 19. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruske snage svoje su napade proširile na zapad Ukrajine. Gradovi su pod stalnom paljbom Rusije, a najteže je u Mariupolju gdje lokalne vlasti tvrde kako je ubijeno više od 2.000 civila. Ukrajinu je, prema UN-u, napustilo oko 2,7 milijuna ljudi. 

Ključni događaji

Američki dužnosnici vjeruju da je Rusija tražila vojnu potporu od Kine zbog tvrdnji da ruskoj vojsci nedostaje određenih vrsta naoružanja

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je Peking da će se suočiti s posljedicama ako pomogne Moskvi u izbjegavanju sveobuhvatnih sankcija zbog rata u Ukrajini

Ramzan Kadirov, čelnik Čečenije, navodno je u Ukrajini zajedno s ruskim snagama

Pregovori između Ukrajine i Rusije će se nastaviti u ponedjeljak, a dužnosnici s obje strane nude oprezni optimizam unatoč malo dokaza da se stav ruskog predsjednika Vladimira Putina promijenio

Ukrajinski predsjednik Zelenski pozvao je NATO da uvede zonu zabrane letova nakon napada na vojnu bazu koji je doveo borbe blizu poljske granice. “Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruske rakete pasti na vaš teritorij, na teritorij NATO-a”, rekao je.

Rusko ministarstvo obrane priznalo je odgovornost za raketni napad na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti, vojnu bazu, u blizini poljske granice u nedjelju

Tijek događaja

7:51 – Tvornica zrakoplova Antonov pogođena je u ruskom bombardiranju, no još nisu poznati detalji incidenta. Radi se o tvornici koja se nalazi oko 11 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada.  Ukrajinske oružane snage tvrde da su su u jednom danu uspjele uništiti četiri ruska borbena zrakoplova, tri helikoptera te bezbroj vozila.

”Rusija nije značajno napredovala, a glavni napori Moskve i dalje ostaju na zadržavanju i konsolidiranju okupirane granice”, napisali su.

7:39 – Trudnica i njeno dijete preminuli su nakon što je Rusija napala bolnicu u Mariupolju u kojoj je trebala roditi, javlja AP.  Fotografije gdje ženu nekoliko djelatnika hitnih službi nosi na nosilima u bolnicu u ruševinama grada obišle su svijet, a u međuvremenu je prebačena u drugu bolnicu. Liječnici su inducirati porod kako bi ju probali spasiti, no dijete i žena su ipak preminuli.

7:32 – Dvije osobe poginule su, a troje je ozlijeđenih u jutrošnjem bombardiranju zgrade u Kijevu.  ”Prema informacijama dosad, dva tijela pronađena su u zgradi od devet katova, devetero je osoba hospitalizirano, a devetero je pružena pomoć na mjestu događaja”, izvijestile su ukrajinske hitne službe.

Javljeno je kako je još 15 osoba spašeno iz vatre koju su vatrogasci dosad uspjeli lokalizirati, a 63 civila je evakuirano iz zgrade.

7:28 – Crveni križ upozorio je kako bi u Mariupolju moglo doći do najgoreg mogućeg scenarija po pitanju civila koji nisu u mogućnosti napustiti grad. ”Ukoliko strane odmah ne dogovore konkretni humanitarni dogovor, najgori scenarij očekuje stotine tisuće civila koji se nalaze usred teških napada u Mariupolju”, piše u priopćenju.

”Strane moraju točno dogovoriti vrijeme prekida vatre te lokacije sigurnih prolaza, a potom i osigurati da se taj dogovor poštuje” dodali su.

7:22 – Ukrajinski mediji javljaju kako je u bombardiranju gradu Rivne, zapadno od Kijeva, pogođen TV toranj, no još nema informacija o žrtvama.  Jutros se u Lavovu, Zakarpatsku, Harkivu i Odesi oglasio alarm za uzbunu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar