Efendija gost predavač na susretu Frame Rama-Šćit

Efendija gost predavač na susretu Frame Rama-Šćit

Jučerašnji susret Frame Rama-Šćit se definitivno istaknuo kao jedan od najzanimljiviji i najpoučniji susreta. Vijeće Frame odlučilo je kao gosta predavača na susret pozvati Nihada ef. Ahmetović iz Prozora.
Ova odluka proizišla je iz činjenice da u našem gradu žive pripadnici i islamske i katoličke vjeroispovijesti. Svaki dan se svi družimo i idemo zajedno u školu, ali većini ljudi i dalje je teško poštivati drugu religiju iz jednog jako jednostavnog razloga – ne poznaju je dovoljno.
Tijekom dvosatnog susreta, Nihad je framašima objasnio temelje religije islama, povremeno uspoređivao islam i katoličanstvo te odgovarao na postavljena pitanja. Pred sam kraj ovog druženja, kao uspomenu na ovaj dan, efendija je framašima darovao Kur’an, a framaši njemu Knjigu sa 25. Molitvenog susreta religija u Asizu 2011. godine.
Malo je reći da su framaši bili zainteresirani za ovu temu. Jako smo zahvalni jer nam se pružila prilika da nazočimo predavanju ove vrste, te se ovim putem još jednom želimo zahvaliti Nihadu efendiji Ahmetoviću jer se odazvao na naš poziv.
Umjesto mržnje i nepoštivanja, trebamo znati izgraditi odnos u kojem smo zahvalni i ponosi što imamo priliku učiti jedni od drugih i međusobno se nadopunjavati. Tolerancija, poštivanje drugog u različitosti, ljubav prema drugačijem – to je ono što čovjeka obogaćuje i usrećuje.

* * *

Nihad ef. Ahmetović rođen je 8. 9. 1983. godine u Prozoru. Osnovnu školu pohađao je u Gračanici, Jablanici i Ostrošcu. Završio je Karađozbegovu medresu u Mostaru. Na službu u Medžlis Islamske zajednice Prozor stupa odmah po okončanju školovanja u medresi.
Dugo vremena radio je kao honorarni imam u džematu Varvara. Trenutno je pomoćni imam i muallim u Prozoru.

rama.co.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar