Ekonomisti, pravnici i učitelji najteže do posla

Ekonomisti, pravnici i učitelji najteže do posla

Postotak nezaposlenosti u HNŽ-u je u konstantnom porastu u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na travanj prošle godine ove godine je na evidenciji Službe za zapošljavanje 2,2 posto više nezaposlenih osoba. Dok u ožujku poduzeća preko Službe za zapošljavanje nisu iskazala potrebu niti za jednim djelatnikom, u travnju je preko Zavoda za zapošljavanje 171 osoba ipak našla zaposlenje.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama, u najgorem položaju su diplomirani ekonomisti, pravnici i učitelji, odnosno nastavnici.

Osobe koje sa srednjoškolskom diplomom najteže dolaze do zaposlenja su daktilografi, kuhinjski pomoćnici, radnici u tekstilnoj proizvodnji, pomoćni zidari, krojači i moleri.

Žene i dalje bez posla

Koncem travnja 2015. godine evidentirano je 33.790 nezaposlenih, a najveći broj osoba bez posla nalazi se u Mostaru, čak, 16.959 osoba što čini više od 50 posto nezaposlenih u odnosu na ostale općine u HNŽ-u. Na evidenciji nezaposlenih osoba do 30 godina starosti nalazi se 10.167 osoba, a svaka četvrta osoba na evidenciji je starija od 50 godina što dodatno umanjuje šanse za buduće zaposlenje. Nezaposlenih osoba koji traže prvo zaposlenje je bilo 13.383, što od ukupnog broja predstavlja 39,6 posto.

Kada je riječ o višem stupnju obrazovanja, najveći broj nezaposlenih odnosi se na ekonomske tehničare, pravnike, učitelje te socijalne radnike. U navedenom mjesecu evidentirano je 582 novoprijavljenih osoba. Istodobno je zbog zaposlenja brisano 583 osoba, a po raznim drugim osnovama, kao što su promjena stupnja stručnog obrazovanja, neredovito javljanje, stjecanje uvjeta za mirovinu, preseljenje, uključenje u redovito školovanje, smrt, ostvarenje prihoda iznad četvrtine prosječne mjesečne plaće u FBiH iz prethodne godine, brisano je s evidencije još 190 osoba. Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 407 su se javili na evidenciju zbog prestanka radnog odnosa.

Tražene profesije

U travnju su 583 osobe s evidencije nezaposlenih zasnovale radni odnos. Najviše osoba se zaposlilo u trgovini, ugostiteljstvu, prerađivačkoj industriji, ostalim javnim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima.
dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar