• Ekskluzivno: U Amsterdam je odveo i zaštitu – na naš trošak
  • Ekskluzivno: U Amsterdam je odveo i zaštitu – na naš trošak

Ekskluzivno: U Amsterdam je odveo i zaštitu – na naš trošak

Ima milijune, a na naš trošak odveo je tjelohranitelje na novi posao u Amsterdam. U 4 mjeseca platit ćemo barem 200.000 kn za dva policajca i auto koji će Tima voziti po Nizozemskoj

On vam je bogat čovjek i sigurno nije prihvatio premijersku funkciju radi novca, vlasti i povlastica nego jer želi pomoći. Tako su još prije godinu dana govorili poznanici Tihomira Oreškovića, koji je nenadano postao zvijezda u Hrvatskoj.

Godinu dana poslije čini se da je bivši premijer odlučio iskoristiti sve blagodati koje mu pruža državni proračun.

Kako neslužbeno doznajemo, Tim Orešković preuzima novu funkciju u jednoj velikoj farmaceutskoj tvrtki i ovaj tjedan je otputovao u Amsterdam, glavnom gradu Nizozemske. Tako je, barem, izvijestio institucije u RH, neslužbeno doznaju 24sata. Iz Teve, njegove bivše tvrtke i vlasnice Plive, nisu nam potvrdili da se vratio raditi kod njih. Obećali su odgovor do 9. siječnja jer su na godišnjem.

No ono što dosad nije zabilježeno u Hrvatskoj politici je činjenica da se Orešković nije odrekao službene zaštite koja mu pripada još šest mjeseci nakon prestanka premijerske dužnosti iako je otišao u inozemstvo. Neslužbeno nam je potvrđeno da su s njim otputovala i dva zaposlenika policijske Uprave za posebne poslove sigurnosti.

Orešković odletio, a policajci autom prevalili 1340 km

Oni su otputovali i službenim automobilom, koji će Orešković očito koristiti i u Amsterdamu na trošak hrvatskih poreznih obveznika. Orešković je iz Zagreba otputovao avionom, a dva tjelohranitelja su morala prevaliti put od 1340 kilometara i dočekati ga u Nizozemskoj.

Samo za dnevnice više od 100.000 kuna

Orešković kao bivši premijer ima na zaštitu sve do 19. travnja. Mogao se odreći zaštite i uštedjeti državi koju je vodio, ali to nije učinio. Samo dnevnica za svakog tjelohranitelja je 70 eura, pa ćemo samo njihove dnevnice platiti više od 100.000 kuna do 19. travnja.

Ostaje mogućnost da se Orešković predomisli i odrekne zaštite na trošak hrvatskih građana.

Ako će policajci dijeliti sobu, za smještaj do 120.000 kn

Iako smo ih pitali, u Ravnateljstvu policije nisu nam odgovorili koliko će točno koštati osiguranje Oreškovića u inozemstvu. Po cijenama u Amsterdamu, u hotelu od tri zvjezdice i ako dva policajca budu dijelila sobu, to je trošak od 60.000 do 120.000 kuna do 19. travnja.

Tu su i svi ostali troškovi, poput benzina i prehrane, pa je jasno da će porezni obveznici masno platiti zaštitu bivšeg premijera. On ima pravo na službenu cjelodnevnu pratnju i službeni automobil. Iz Ravnateljstva policije nisu nam službeno niti opovrgnuli niti dali potvrdni odgovor na naš izravni upit je li Tim uzeo zaštitu. Ponovili su tek da bivši premijer ima pravo na zaštitu šest mjeseci, a možda i dulje ako tako pokažu sigurnosne prosudbe.

Sanja ostaje jer ne voli Amsterdam

– Policijski službenik upućen na rad u inozemstvo može nositi sa sobom i službeno naoružanje i drugu opremu kad je to ugovoreno s državom primateljicom. Svi ostali podaci vezani uz provedbu mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora označeni su određenim stupnjem tajnosti, klasificirani su podaci i iz sigurnosnih razloga se ne mogu iznositi u javnosti – stoji u odgovoru.

U uredbi koja regulira postupanje sa štićenim osobama, što bivši premijer jest, stoji da se osoba koju se štiti može odreći tog prava.

Tri dana pokušavali smo dobiti odgovor od Tihomira Oreškovića zašto mu trebaju tjelohranitelji, gdje točno počinje raditi i hoće li se možda odreći statusa štićene osobe. Nije nam odgovarao na pozive, ali niti na SMS-ove koje smo mu poslali.

Preko tjedna u Amsterdamu, a za vikend u Zagrebu

Prema našim informacijama, Orešković bi radnim danima trebao raditi u Amsterdamu, a vikendom se vraćati obitelji u Zagreb. Oreškovićevi su kupili stan u centru Zagreba prije nego što je postao premijer. S četvero djece žive u 284 četvorna metra, a vrijednost je procijenjena na 5,5 milijuna kuna. Nisu za stan morali dignuti niti kune kredita. Timovoj supruzi Sanji, ranije su rekle njene poznanice, nije se svidio život u Amsterdamu. Bila je željna Zagreba, pa zato sad i ostaje u rodnom gradu. Kako je Orešković imao uspješnu karijeru u farmaceutskim tvrtkama, bio je i financijski direktor Teve, ušteđevina mu je 14,6 milijuna kuna.

Mogući sukob interesa

Kao premijer u Hrvatskoj je imao plaću od gotovo 22.000 kuna neto, odnosno bruto smo na njega trošili više od 31.000 kuna mjesečno. Nakon što je u listopadu predao premijersku palicu Andreju Plenkoviću, nije se htio odreći prava da tu punu plaću prima šest mjeseci i zatim šest mjeseci još pola plaće.

Odlaskom na novi posao otvara se i pitanje sukoba interesa. Orešković, prema zakonu, ne smije biti član uprave i nadzornog odbora, ali smije biti, primjerice, na visokoj menadžerskoj funkciji, poput izvršnog ili financijskog direktora. Ako je u Tevi, ta tvrtka je vlasnica Plive, koja posluje s hrvatskom državom, pa je to siva zona. Međutim, po zakonu, dužnosnik ima pravo biti vraćen na bivši posao nakon što izgubi funkciju.

Nije se odrekao plaće od 21.924 kune za nerad

Orešković je, unatoč svom bogatstvu, iskoristio zakonsko pravo i nastavio primati plaću od 21.924 kune mjesečno i nakon što je otišao s dužnosti. Zakon mu to omogućuje, kao i zaštitu, ali i toga se mogao odreći. Plaću može dobivati dok ne pronađe novi posao. Iz Vlade su nam odgovorili da je Orešković pravo koristio od 20. listopada, a obavijestio ih je da ga prestaje koristiti 31. 12. 2016.

Blagodati vila na Jadranu koristila je cijela obitelj

Obitelj Orešković tijekom prošlog proljeća i ljeta boravila je više od 30 dana u državnoj vili Costabella kraj Rijeke. Njegova supruga je tamo bila i kad je on radio, i to sve bilo je potpuno besplatno.

Koliko je pojedeno i popijeno u Costabelli?

Ukupan račun za hranu u vrijeme boravka obitelji u Costabelli prešao je 100.000 kuna. Orešković je platio 18.000 kuna, koliko smatra svojim dijelom.

foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Četiri mjeseca praznog hoda

Orešković i njegov tim vladali su tek pet mjeseci, od kraja siječnja do sredine lipnja, kad je srušena Vlada. Sljedeća četiri mjeseca bili su tek tehnička vlada s veoma ograničenim ovlastima, ali s punom plaćom i svim povlasticama.

Izgubio je samo 4000 eura ušteđevine u Hrvatskoj

Oreškovićeva imovinska kartica je impresivna i na početku i na kraju mandata. “Izgubio” je samo 4000 eura ušteđevine, pa je ona “pala” na 14,6 milijuna kuna.

foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Na suprugu Sanju prepisao je sve što ima iako ona nije radila

Supruga Sanja u javnosti je nastupila kad je podržala Hod za život Željke Markić. Posvetila se odgoju djece i nije radila unosne poslove. Na nju ipak glase i luksuzni stan u Zagrebu te BMW i Lexus.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing