Eksplozije i pucnjava u ruskoj bazi na Crnom moru, zaustavljen sav promet, službe na terenu

Eksplozije i pucnjava u ruskoj bazi na Crnom moru, zaustavljen sav promet, službe na terenu

Rusija je rekla da je oborila sedam ukrajinskih dronova u blizini Moskve, što je posljednji u nizu takvih navodnih napada. U međuvremenu, ruske bespilotne letjelice gađale su Kijev osmi dan zaredom.

Ukrajina i Sjedinjene Države počele su u četvrtak razgovore kojima je cilj pružanje sigurnosnih jamstava Ukrajini, rekao je predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon obećanja zemalja G7 prošlog mjeseca na summitu NATO-a.

7:43 – Rusko ministarstvo obrane priopćilo je rano u petak da je tijekom noći osujetilo ukrajinske napade na pomorsku bazu u Crnom moru i poluotok Krim. “Noćas su Oružane snage Ukrajine, uz korištenje dvaju bespilotnih brodova, pokušale napasti pomorsku bazu ruskih oružanih snaga Novorosijsk”, objavilo je ministarstvo na Telegramu.

Ruski brodovi uništili su mornaričke bespilotne letjelice

7:00 – Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u četvrtak sve zemlje da kažu Rusiji da prestane koristiti crnomorsko i ukrajinsko žito kao “ucjenu” i prestane tretirati gladne i ranjive ljude u svijetu kao polugu u svom “besavjesnom ratu”.

Prvi američki diplomat napao je Rusiju na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a jer je ignorirala apele svijeta i povukla se iz godinu dana starog sporazuma koji je Ukrajini dopuštao isporuku više od 32 tone žitarica iz crnomorskih luka u potrebite zemlje.

6:30 – Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ukrajinske morske bespilotne letjelice rano u petak napale bazu ruske mornarice u blizini crnomorske luke Novorossiysk, glavnog čvorišta za ruski izvoz, te su ih uništili ruski ratni brodovi Guardian nije neovisno potvrdio ovu tvrdnju.

6:21 – Ruski korisnici društvenih medija izvijestili su da su čuli eksplozije i pucnjavu u blizini ruske crnomorske luke Novorosijsk u petak ujutro, javlja Reuters. Videozapisi objavljeni na lokalnoj internetskoj zajednici, a koje je pustila ruska internetska novinska kuća Astra, prikazuju kretanje brodova tik uz obalu uz zvuk pucnjave koji dolazi iz smjera mora.

Hitne službe Novorosijska potvrdile su izvješća o eksplozijama i obaviještene su sigurnosne službe, izvijestila je ruska novinska agencija RIA. Luka je jedna od najvećih u Crnom moru.

Napad je potaknuo luku Novorossiysk da privremeno zaustavi sav promet brodova, prema Caspian Pipeline Consortiumu, koji tamo upravlja naftnim terminalom, izvještava Reuters.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar