Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB) kupuje putničko vozilo u vrijednosti od 133.500 KM bez PDV-a

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB) kupuje putničko vozilo u vrijednosti od 133.500 KM bez PDV-a

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB) iz Mostara objavila je tender za kupovinu putničkog vozila limuzine u vrijednosti od 133.500 maraka bez PDV-a, što je najvrednija nabavka automobila raspisana ove godine.

Hercegovačka Elektroprivreda traži “limuzinu” crne metalik boje s dizel motorom, a od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba posjedovati tvorničku navigaciju, centralno daljinsko zaključavanje, bluetooth bežično punjenje i povezivanje telefona, presvlake sjedišta od kombinacije brušene kože, kao i sportska prednja sjedišta elektro podesiva, grijana, vozačevo s memorijom te matrix LED glavna svjetla i LED svjetla straga.

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini ističe da je ovaj automobil jedan od najskupljih koji su kupljeni tijekom pandemije

“Kod nas generalno naši dužnosnici uopće se ne suzdržavaju od luksuznih roba, pa ni kada je pandemija, kada ljudi ne rade, kad dobivaju otkaze, kada poslovni mnogi sektori vise o koncuoni uopće to ne doživljavaju, jer ne troše svoja, troše proračunska sredstva”, kaže Ožegović.

On govori kako pandemija nije usporila nabavku automobila koliko se to očekivalo niti se njihova cijena smanjila u značajnoj mjeri, posebno od početka 2021. godine. Ranije istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokazalo je da je tijekom 2020. godine odnosno pandemije u BiH potrošeno gotovo pet milijuna maraka za kupovinu 150 službenih putničkih automobila.

“Generalno se kod nas se nabavljaju luksuzni, skupi automobili od 60 do 70.000 KM, dok ovaj definitivno prednjači među tim nabavljenim automobilima. Do sad je bilo svega nekoliko automobila koji su ovako skupi”, naglašava Ožegović i dodaje da sada, kada bi proračunski novac trebao biti usmjeren na nabavku lijekova, higijenskih sredstava i medicinske opreme, institucije i javne kompanije nabavljaju skupa vozila.

Elektroprivreda HZHB je javna kompanija u većinskom vlasništvu Federacije. U ovoj kompaniji ne smatraju previše luksuznom nabavku automobila čija bi cijena s PDV-om mogla u konačnici biti veća od 150.000 KM.

Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija, kaže za BIRN BiH da je Elektroprivreda HZHB preventivno djelovala i već s pojavom koronavirusa u regiji formirala Krizni stožer, te napravila planove u svakom segmentu poslovanja temeljene na preporukama i mjerama nadležnih institucija i ustanova.

Pandemija izazvana pojavom virusa COVID-19, nije ni u kojem smislu poremetila naše poslovanje, i slobodno mogu reći da smo u doba pandemije sto posto odgovorili zadatku”, objašnjava Buntić.

Kako kaže, sve nabavke su unaprijed planirane i sastavni su dio Plana poslovanja i Plana nabava te u potpunosti u skladu sa zakonom, pa tako i nabavka ovog vozila.

Vozni park se kontinuirano obnavlja, javnom prodajom rabljenih i javnom nabavom novih vozila, a navedeno vozilo je za potrebe Direkcije Društva”, ističe Buntić.

Za zastupnicu Parlamenta Federacije Mirjanu Marinković-Lepić nabavka Elektroprivrede govori o potpunom odsustvu osjećaja za pandemiju i krizu u kojoj se država nalazi. Bez obzira na krizu, “cijena je i dalje pretjerana”, navodi ona.

“Zaista jedan jako bahat, nekorektan odnos prema javnim sredstvima i evo nažalost to nije ni prvi ali ni posljednji slučaj, vjerojatno, bez obzira na krizu u kojoj se nalazimo”, kaže Marinković-Lepić

Prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, Elektroprivreda HZHB je prije pet godina kupila Audi A6 za 130.000 KM, 2018. godine tri Passata od po 70.000 KM a u voznom parku imaju još niz putničkih automobila. Tijekom 2020. godine kompanija je, između ostalog, kupila putničko vozilo od 44.000 KM kao i osam drugih vozila za gotovo 300.000 KM.

Federalni zastupnik Irfan Čengić kaže da je upozoravao na troškove Elektroprivrede HZHB kada je izvještaj o njihovom poslovanju bio na razmatranju u Parlamentu Federacije.

“Jedna od mnogih zamjerki je bila da uprava svjesno pravi velike rashode i troškove da bi dobit bila što manja, da ne bi slučajno taj novac Vlada Federacije uzela u federalni proračun. Kupovina vozila ove cijene je upravo takav potez kojim se svjesno prave veliki troškovi”, govori on.

Polovna vatrogasna vozila za cijenu jedne limuzine

U isto vrijeme kada Elektroprivreda HZHB nabavlja putničko vozilo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nabavlja dva polovna vatrogasna vozila za 299.145 bez PDV-a. Iz uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije nisu željeli da komentirati nabavku putničkog vozila Elektroprivrede, ali su kazali da se polovna vatrogasna vozila kupuju zbog njihove cijene.

Kupuju se zbog toga što bi cijena novog vatrogasnog vozila bila puno skuplja

Stoji da i jedna i druga varijanta imaju svoje prednosti i mane. No, ako imate limitirani proračun, a želite se voziti u automobilu koji udovoljava vašim tehničkim i estetskim zahtjevima, možda je ipak opcija okrenuti se rabljenom modelu”, kaže Eugen Ćubela iz Uprave.

Adis Arapović, zastupnik u Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, nedavno je upozoravao na veliki broj službenih putničkih vozila koja su na raspolaganju domaćim dužnosnicima i direktorima javnih poduzeća. To je neprihvatljivo, kaže on, i “najbolji dokaz neodgovornosti i bahatosti spram javnog novca”.

“Dok u isto vrijeme vatrogasci širom Hercegovine, evo i konkretno u Mostaru, nemaju adekvatna vozila, opremu i oruđe za obavljanje njihovog osnovnog posla, ustvari govori s kim se mi suočavamo kada tražimo odgovornije raspolaganje javnom imovinom”, kaže Arapović.

Dva polovna vatrogasna vozila u tenderu Vlade HNŽ nabavljaju se za općine Čitluk i Prozor-Rama. BIRN BiH je nedavno pisao o nabavci službene limuzine za načelnika Prozor-Rame koja je u konačnici koštala 111.000 KM

Načelnik općine Jozo Ivančević rekao je tada da su ranije kupljena potrebna komunalna vozila i da u proračunu ima dovoljno novca za službeni auto načelnika.

On nije želio komentirati nabavku polovnog vatrogasnog vozila za ovu općinu. Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila, godišnje potroše oko 50 milijuna maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje se troši petina godišnjih izdvajanja.

Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija i javnih kompanija. Ranija istraživanja su pokazala da se vatrogasna vozila nerijetko kupuju polovna dok je to gotovo izuzetak kod nabavke putničkih vozila odnosno limuzina. Vatrogasna vozila 2020. godine nabavljana su kroz 15 objavljenih tendera, a završeno je osam tendera ukupne vrijednosti veće od 1,3 miliona KM. Prosječna vrijednost jednog vatrogasnog vozila čija je kupovina realizirana iznosila je oko 164.000 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar