ELEKTROPRIVREDA HZ HB – OPĆINA PROZOR-RAMA: Ponovno odgođeno ročište po aktualnoj tužbi Općine protiv Elektroprivrede

ELEKTROPRIVREDA HZ HB – OPĆINA PROZOR-RAMA: Ponovno odgođeno ročište po aktualnoj tužbi Općine protiv Elektroprivrede

Po aktualnoj tužbi Općine Prozor – Rama protiv JP Elektroprivreda HZ HB Mostar glavna rasprava, zakazana za 21.10.2020., još jednom je odgođena. Tužba je pokrenuta početkom 2018. godine. Glavna rasprava je bila zakazana još krajem siječnja ove godine, ali je u više navrata odgađana iz raznih razloga. Najnoviji datum ročišta trebao je biti 21.10. 2020. godine, ali je Općinski sud u Mostaru odlučio ponovno odgoditi raspravu zbog navodne zaraženosti koronavirusom osobe iz tima tužene Elektroprivrede.

„Odgađanje ročišta znači i odgađanje presude, a to znači i odgađanje uplate dužnih sredstava Općini Prozor – Rama. Iako sva ova odgađanja rezultiraju većom kamatom u korist Općine, ipak bi nam više odgovaralo uredno plaćanje obveze, jer nam ova odgađanja otežavaju planiranje proračuna.

 

Ova sredstva smo planirali primiti u proračun tijekom 2020. godine, a sada vidimo da se to neće ispuniti prije 2021. godine. Prihod od kamata će dobro doći, ali nam ta sredstva nisu primarni cilj“, izjavio je Načelnik, dr. Jozo Ivančević.

 

Inače je ovo treća tužba po istom osnovu, plaćanje razlike između zakonom utvrđenog iznosa naknade po osnovu korištenja hidroakumulacijskih objekata i iznosa  koji je Elektroprivreda HZ HB uplaćivala. Tužbeni zahtjev iznosi 6.184.270 KM i obuhvatio je razdoblje od 1.6.2016. do 30.6.2019. godine. Prve dvije tužbe, u iznosima od 6.638.968 KM i 5.175.997 KM obuhvatile su razdoblje od 1.8.2010. do 30.05.2016.godine.

 

Elektroprivreda BiH Sarajevu uredno uplaćuje naknadu, Elektroprivreda HZ HB odugovlači procese

 

Elektroprivreda je po dvije prve tužbe, koje su pravomoćno presuđene u korist Općine Prozor – Rama, pokretala procese pred Vrhovnim i Ustavnim sudom FBIH. Svi ti postupci završeni su u korist Općine. Zato u Općini ne sumnjaju u  pozitivan ishod i ove aktualne tužbe, ali prigovaraju na odugovlačenje glavne rasprave  jer zbog toga imaju probleme sa planiranjem proračuna.

„Osnova za tužbu je uvijek ista, potvrđena je u više navrata od svih nadležnih sudova, tako da nemamo sumnju u pozitivan ishod aktualne tužbe. Mi već pripremamo novu tužbu, za razdoblje od 01.7.2019. godine do danas. Napominjem da je Elektroprivreda BiH Sarajevo prihvatila zakonit način obračuna naknade i redovno uplaćuje sukladno zakonu, a Elektroprivreda HZ HB odugovlači sve procese pa na kraju plati visoke kamate“, kazao nam je Jozo Ivančević načelnik Općine Prozor-Rama.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing