U Elektroprivredu HZ HB za godinu dana zaposlili 377 osoba

U Elektroprivredu HZ HB za godinu dana zaposlili 377 osoba

Federalni premijer Fadil Novalić gostujući u emisiji Pressing N1 televizije, sinoć je govorio o broju ljudi zaposlenih u dosadašnjem dijelu njegovog mandata.

Novalić je prvi put javno otkrio zanimljive podatke kojima njegova Vlada raspolaže. Otkrio je i imena firmi koje su u FBiH tijekom 2016. imale najveći rast broja zaposlenh.

Prema tim podacima, trgovački lanac Bingo je lider dok je na drugoj poziciji JP Elektroprivreda HZHB.

Nakon Elektroprivrede Herceg – Bosne koja se nalazi na drugom mjestu po broju uposlenih na Novalićevim popisu, slijede FIS Vitez, Zmajevi Zenica i MALAK Group.

EP HZHB je ujedno i poduzeće s uvjerljivo najvećim brojem novouposlenih kada se radi o tvrtkama s većinskim državnim vlasništvom.

Podaci se odnose na period od kolovoza 2015. do kolovoza 2016., pa je za pretpostaviti da je broj uposlenih nakon tog vremenskog perioda do danas dodatno povećan.

Podsjetimo, JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne 4. siječnja je odobrila provođenje javne nabavke i to kratkoročnog kredita – prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu od 14 milijuna KM na razdoblje od jedne godine kod UniCredit Banke d.d. Mostar. Iz JP Elektroprivrede HZ HB potvrdili su tada da se tim, tzv. ‘over-draft’ kreditom omogućavaju dodatna sredstva kako bi se zadržala likvidnost jer su prinuđeni na kupnju električne energije.

“Kako je izrazito loša hidrološka situacija i vrlo niske kote vode u jezerima, JP EP HZHB d.d. Mostar je zaključila Ugovor s navedenom bankom za tzv. Over – draft kredit što je mogućnost dozvoljenog  prekoračenja po računu, kako ne bi doveli u pitanje svakodnevnu likvidnost Društva, jer smo u situaciji da moramo kupovati veće količine električne energije”, odgovor je na upit iz Ureda odnosa s javnošću od strane Elektroprivrede HZ HB.

Ovime je neizravno potvrđeno da Elektroprivreda podiže kratkoročni kredit zbog održavanja čiste likvidnosti, a ne investicija što, kako tvrde ekonomisti, nije dobar znak ukoliko se uzme u obzir da je prije samo oko 16 mjeseci na računu EP HZ HB bilo oko 50 milijuna, a sve obveze plaćene.

Inače, ‘over-draft’ kredit omogućava dodatni izvor sredstava i klijentima omogućava održavanje razine likvidnosti u poslovanju te tako i premošćavanje problema deficita sredstava. S obzirom na takvu financijsku situaciju začuđuje podatak o tolikom broju novozaposlenih u rasponu od godinu dana.

U nastavku pogledajte kompletan spisak, koji je objavio N1.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar