Elementarna nepogoda: Mostarci jutros ostali zaleđeni na +30

Elementarna nepogoda: Mostarci jutros ostali zaleđeni na +30

Vremenske prilike se posljednjih dana poigravaju s Mostarcima. Paklene vrućine koje variraju između +48 i +53 Celzijevih stupnjeva, postale su svakodnevnica.
Ipak, najavljeno nestabilno vrijeme već je u ranim jutarnjim satima uzelo svoj danak. U 6 ujutro je u hladu na Bijelom Brijegu izmjereno svega +30 Celzijevih stupnjeva što je gotovo 10 stupnjeva manje od prosjeka za ovo doba godine.Mnogi građani su ostali u šoku. Neke prenose emocije, drugi gledaju samo u jednu točku, a treći po običaju kukaju. Jedna od posljednjih je i Anka B. (43): „Doslovno smo se smrzli. Spavala sam na balkonu i ostavila sam otvorena vrata. Jutros me promaja probudila, ubila me skoro. Smrzli smo se. Zakasnila sam i na posao. Ne navijam alaram, sama se probudim od znoja oko 6 sati. Upalila sam TA peć da se ugrije. Ne znam kako ćemo preživjeti. Zimsku robu sam ostavila kod svojih na Krivodolu."

 

I dok se jedni žale, drugi se vesele naglom padu temperatura. Dušan K. (32) je bauštelac na privremenom radu u Mostaru: „Uu, ovo je spas. Popodne će vjerojatno biti oko 35 stupnjeva. Idealno. Posljednjih dana smo radili na +53. Bunili smo se, ali su iz Gradske uprave rekli da ne mogu proglasiti elementarnu nepogodu samo zato jer je nekome vruće. Barem kolegi Adnanu više nije vruće, pokoj mu duši."

Gradska uprava Mostar, koja zadnjih mjesec dana neradi zbog nesnosnih vrućina, produžit će nerad zbog naglog zahlađenja te će se u urede vratiti kada se vrijeme stabilizira na +35 Celzijevih stupnjeva. Navode kako je trenutno lakše obavljati gradske dužnosti iz Makarske i Tučepa gdje vladaju optimalni uvjeti za njihov uredski posao.

Veliko pitanje ostaje i što će se dogoditi s BH internet portalima koji su svaka dva sata izbacivali novu vijest kako je Mostar najtopliji grad u Europi, kako nikada nije bilo ovako vruće, kako će i narednih dana biti +40 u hladu. I dežurni komentatori će također ostati zakinuti. Slaven K. (19) navodi svoje razloge: „Bit će zeznuto. Uživao sam svaka dva sata komentirati na članke Bljesak.info, Jabuke Tv, Boboške, ABC portala i Hercegovina.info. Omiljeni komentar mi je bi da ne smiju reći pravu temperaturu jer bi morali proglasiti elementarnu nepogodu. Lako je izmjeriti 35 u hladu na Bijelom Brijegu, al haj dođi u Fejićevu kod ljekarne ili kod Projektanta."

Osim toga, Općinski sud u Mostaru je započeo s ugradnjom klima uređaja u stanove koji su oteli sirotinji u suradnji sa svojom Agencijom za nekretnine "Vesna". Ukoliko se nastave ovakva zahlađenja, pitanje je koliko će to biti isplativa investicija.
hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar