EMIL KARAMATIĆ: “Neka mu je sa srećom do iseljenja posljednjeg samomislećeg”

EMIL KARAMATIĆ: “Neka mu je sa srećom do iseljenja posljednjeg samomislećeg”

Predsjednik najjače nacionalne stranke bosanskohercegovačkih Hrvata ostaje dr. Dragan Čović. Na Izbornom saboru ponovno je izabran za lidera HDZ-a BiH. Jedini kandidat, jednoglasno izabran – bez iznenađenja, piše Deutsche Welle.  

Dugogodišnji novinar i književnik Emil Karamatić kritičan je prema razini demokracije u stranci i to komentira na sebi svojstven, satiričan, način.

“Predsjedniku HDZ-a Draganu Čovića nije preostalo ništa nego da se, ne pitajući nikoga, jer nitko osim njega i ne postoji, proglasi doživotnim predsjednikom. Da su on i njegovi patrijski drugovi imali političke pameti u proteklih 20 godina oni bi izmislili oporbu u ime silne ljubavi o kojoj pričaju prema hrvatskom narodu. Umjesto toga izmislili su Hrvatski narodni sabor, najbeskorisniju polupolitičku organizaciju u povijesti BiH, kao simbol demokracije”, smatra Karamatić.

U komentaru za DW, Karamatić zaključuje kako “Čovića nema tko zamijeniti” te da je “politiku Hrvata u BiH sveo na svoje ime”.

“Ljude oko sebe i sve, nekada slobodno misleće ljude, pogotovo sveučilišne profesore, doveo je na rang umjetne inteligencije s kojima on upravlja. Dva druga naroda imaju kakvu-takvu oporbu, ali ipak oporbu. Hrvati na političkoj sceni nemaju nikoga značajnijeg osim Čovića. Red bi bio da tako i ostane. Nema potrebe da sad budemo pametni i da mu netko pokuša tražiti zamjenu. Neka mu je sa srećom do iseljenja posljednjeg samomislećeg”, ocijenio je Karamatić.

Za povjesničara i publicistu Dragana Markovinu situacija oko HDZ-a i izbornog sabora je – vrlo jednostavna

“Ta stranka je od početka do danas, u organizacijskom smislu, načinu funkcioniranja, unutarnjim odnosima i doživljaju državnih i javnih institucija, zapravo, u svemu osim u ideologiji, preslika Saveza komunista. Što i ne treba posebno čuditi, budući da su je komunisti i oformili, a evo je i dan-danas vode”, navodi ovaj ljevičarski aktivist, rođeni Mostarac kojeg je karijera odvela u Split.

Svoj stav Markovina ovako objašnjava:” To konkretno znači da se uvijek jedan čovjek pita za sve i da moć izvire iz partije, a ne iz javne političke funkcije. Iz tog razloga je Čoviću i sasvim irelevantno, a i pametno, je li on na nekoj javnoj funkciji ili nije, sve dok je na čelu partije”.

No, što se tiče Markovine, novina je, kako kaže, da HDZ danas izgleda kao partija osamdesetih godina, i to u ocvaloj fazi, prije poraza.

Kaže da ta stranka doista i ide u pomlađivanje i dolazak novih kadrova

“Novih kadrova koji su ispeglani u javnom nastupu do maksimuma. To je pomlađivanje u kontroliranim uvjetima”, komentira Markovina za DW.

Analizirajući budućnost stranke, smatra kako bi se moglo dogoditi da, nakon što ostvari glavni cilj političkog djelovanja iz posljednje faze, a to je uspostava pune nacionalne ravnopravnosti kroz izmjene izbornog zakona, što se trenutačno čini vrlo izglednim, HDZ ostane bez ikakvog sadržaja.

“S izuzetkom činjenice da je riječ o partiji vlasti, sa svim sinekurama koje to donosi. U takvim situacijama, što povijest politologije savršeno poznaje, kad se istroši paradigma, više ne pomaže kontrolirana oporba iz Socijalističkog saveza, odnosno iz HNS-a, nego dođe prava alternativa i uzme sve”, zaključuje Markovina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing