• Enver Buza pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za zločine u Uzdolu
  • Enver Buza pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za zločine u Uzdolu

Enver Buza pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za zločine u Uzdolu

Sud Bosne i Hercegovine donio je drugostepenu presudu kojom je Enver Buza, nekadašnji v.d. komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Konačna presuda bivšem komandantu Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH Enveru Buzi za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama izrečena je danas, 4. lipnja 2021. godine u vremenu od 13:00 do 16:00 sati, a sudac je bio Lukes Tihomir.

Prvostupanjska presuda kojom je Buza kao v.d. komandanta Prozorskog bataljona po komandnoj odgovornosti osuđen na 12 godina zatvora i proglašen krivim za zločin u Uzdolu, gdje je 14. rujna 1993. ubijeno 27 hrvatskih civila, propustivši da kazni podređene, je ranije poništena.

Apelacijsko vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način izvršili zločin nad 27 civila u Uzdolu, među kojima su bile žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti imao informacije o zločinu, dodajući da nije naredio istragu o dešavanjima u Uzdolu.

Suđenje Buzi počelo je 14. studenog 2016. godine i na ovu konačnu presudu ne postoji mogućnost žalbe

Foto: Memorijalni centar – neprekinuti zavjet sjećanja na uzdolske mučenike

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar