EP BiH ponudila dvomjesečne ugovore s pet puta većom cijenom struje

EP BiH ponudila dvomjesečne ugovore s pet puta većom cijenom struje

Poslodavci u Federaciji BiH, okupljeni u Udruženje poslodavaca, naveli su nakon sastanka održanog u petak da im je JP “Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) ponudilo dvomjesečne ugovore prema kojima bi trebali plaćati cijenu električne energije za pet puta veću od prošlogodišnje.

Iako su iz tog javnog poduzeća koje poslodavce opskrbljuje električnom energijom obrazložili da će ponude u svezi cijene električne energije stizati poslodavcima sukladno Zakonu o električnoj energiji i njegovom dopunom te Odluci Vlade FBiH o ograničavanju cijena električne energije, poslodavci tvrde da su im već ponuđeni dvomjesečni ugovori.

Kako je ocijenjeno na sastanku koji je okupio veliki broj poslodavaca u FBiH, u tijeku je pravno nasilje EP BiH u okviru kojeg će,tvrde poslodavci, oni izvući dodatni novac od poslodavaca, zbog čega pozivaju Vladu FBiH da reagira. Ujedno se traži od rukovodstva Udruženja da im se pojasni koji su njihovi naredni koraci kako se ne bi dogodilo da im “Elektroprivreda“ isključi napajanje, na što im je rečeno da će narednog tjedna organizirati sastanak s premijerom FBiH i s resornim ministrom.

Poslodavci upozoravaju da nitko od njih ne bi mogao izdržati cijenu pet puta veću te napominju da su Vlada i Parlament FBiH iznad “Elektroprivrede“, koja bi trebala poštovati usvojene zakone i odluke. Stava su i da ovaj problem neće biti do kraja riješen sve dok im se ne predoči nove ugovore jer se plaše da bi se u njima moglo kriti mnogo “začkoljica” za koje će im trebati mnogo znanja da ih sve uspiju identificirati i na njih adekvatno odgovoriti.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović ocijenio je ponašanje EP BiH neprihvatljivim nazvavši ga pravnim nasiljem

Stoga Vlada FBiH, kako je dodao, treba stvar dovesti do kraja kako bi se izbjeglo da poslodavci budu primorani zatvarati pogone i otpuštati radnike. Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je i da će se žurno obratiti Upravi  EPBiH sa zahtjevom da se odmah stornira ugovore za rezervnu opskrbu električnom energijom na 60 dana, koje su poslali tvrtkama, kao i da stornira račune i ispostavi nove račune o opskrbi električnom energijom tvrtkama koje je opskrbljivala u 2021. godini.

Također se zahtijeva da u novim ugovorima osnovica za porast cijena električne energije do 20% bude cijena iz godišnjeg ugovora tog kupca za prethodnu godinu, prije poskupljenja električne energije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar