Epidemiolog: Omikron je možda božićni dar, mogao bi ubrzati kraj pandemije

Epidemiolog: Omikron je možda božićni dar, mogao bi ubrzati kraj pandemije

Nova varijanta prvi je put otkrivena prošlog tjedna u Južnoj Africi, gdje je broj dnevnih infekcija u samo 14 dana udvadesetorostručen.

Može li novi soj biti dobra vijest?

Može li omikron biti zadnja stanica na kojoj će se pandemija prelomiti i doći svome kraju? Njemački klinički epidemiolog Karl Lauterbach, koji se kandidira za tamošnjeg ministra zdravstva, kaže da bi omikron, ukoliko se pokaže da je istina da uzrokuje tek laganije simptome bolesti poput glavobolje i umora, mogao biti pravi “božićni dar.” Liječnici u Južnoj Africi ranije su već izjavili kako ovaj soj, za razliku od prethodnih verzija, još nije doveo do hospitalizacija ili smrti, piše Daily Mail.

Teorija bi mogla biti istinita

Njemački epidemiolog sugerira da ogroman broj mutacija, čak 32 na proteinu šiljaka, može značiti da će zaraza biti puno manje smrtonosna, u skladu s načinom na koji se razvija većina drugih respiratornih virusa.

Mišljenje s njim dijeli i profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, koji navodi da bi se ova teorija “mogla pokazati istinitom”, ali i da prijašnje infekcije i cijepljenja mogu pružiti zaštitu, prenosi RTL.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar