Erasmus plus povelje: Iskorak bh. ustanova na polju međunarodne suradnje

Erasmus plus povelje: Iskorak bh. ustanova na polju međunarodne suradnje

Erasmus povelja u visokom obrazovanju sveučilištima služi kao opći kvalitativni okvir za aktivnosti europske i međunarodne suradnje koje te ustanove mogu provoditi u sklopu programa Erasmus plus.

Europska komisija nedavno je objavila rezultate Erasmus plus Inicijative europskih univerziteta, koja pruža potporu savezima visokoškolskih ustanova.

Popis je proširen za sedam saveza, te sada njih ukupno 50 obuhvaća više od 430 ustanova u 35 zemalja.

Poziv za 2023. prvi put je otvorio mogućnost ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana, koje nisu povezane s programom Erasmus plus, da sudjeluju kao punopravni partneri u pozivu.

Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Sarajevu našli su se među dobitnicima Erasmus povelje. Zahvaljujući njoj, ove ustanove imaju pristup Inivijativi europskih sveučilišta. Samo sticanje povelje je znak da europski partneri dvije bh. ustanove smatraju svojim ravnopravnim partnerima.

Ozbiljna partnerstva

Europska povelja visokoškolskim ustanovama u BiH omogućava zastupljenost različitih marginalnih skupina koje dosad nisu mogle sudjelovati u mobilnosti. Sveučilište u Mostaru ostvarilo je napredak koji se odnosi na digitalnu transformacije u obrazovanju.

– Ove godine smo prvi put imali “E upise”. Svi koji su bili zainteresirani mogli su to predati i putem interneta. Naši studenti nemaju klasične indekse. Imaju “E indeks”. To je jedna od prednosti kojom pratimo europski akademski prostor. Zahvaljujući ovim savezima, studenti mogu steći diplomu kombiniranjem studija u više europskih zemalja, što doprinosi međunarodnoj konkurentnosti visokoškolskih ustanova u Europi. Ideja je stvaranje europskih kampusa. Razmjena znanja, stvaranje mira, ravnopravnosti, kreiranje inkluzivnog društva. Pokušat ćemo sve uključiti, počevši od društvenih znanosti do biomedicine, kazala je prorektorica Sanja Bijakšić.

Erasmus povelja u visokom obrazovanju sveučilištima služi kao opći kvalitativni okvir za aktivnosti europske i međunarodne suradnje koje te ustanove mogu provoditi u sklopu programa Erasmus plus.

Dodjela ECHE-a preduvjet je za sudjelovanje u novom Erasmus plus programu, kao i u tri ključne aktivnosti koje on obuhvaća – mobilnost pojedinaca u svrhu učenja, suradnja radi ostvarivanja inovacija i razmjena dobre prakse, te podrška reformi politika.

Načela ECHE-a prilagođena su sukladno novim naglascima programa Erasmus plus za razdoblje 2021. – 2027., kao što su digitalizacija, uključivanje i održivost.

Sinergija svih…

Neke od najvažnijih novosti su odlučnost da se dopre do nedovoljno zastupljenih skupina u mobilnosti putem strategija uključivanja, primjena zelene prakse u organizaciji aktivnosti programa Erasmus plus, provedba digitalizacije putem inicijative za europsku studentsku iskaznicu i mobilne aplikacije, kao i odlučnost da se poveća građanski angažman mobilnih studenata.

– Nakon što je 2019. Univerzitet u Sarajevu od Europske komisije dobio nagradu za izvrsnost u istraživanju, dodijeljena Erasmus povelja u visokom obrazovanju predstavlja još jedno izuzetno priznanje, kao i značajan iskorak kada je u pitanju međunarodna suradnja i bolja integracija Univerziteta u Sarajevu u Europski prostor visokog obrazovanja, istakao je rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj.

Univerzitet u Sarajevu je ostvario značajan uspjeh u međunarodnoj suradnji i prepoznat je kao ozbiljan partner u europskom obrazovnom prostoru.

– Dodjela Erasmus povelje u visokom obrazovanju predstavlja potvrdu kvalitete procesa rada i priznanje za kontinuirani rad na unapređenju kvalitete obrazovanja. Povelja će dodatno ojačati poziciju Univerziteta u Sarajevu kao ključnog aktera međunarodne suradnje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj, navela je prorektorica za međunarodnu suradnju Univerziteta u Sarajevu Enisa Nakaš, te podcrtala da je ovaj uspjeh postignut zahvaljujući sinergijskom djelovanju Službe za međunarodnu saradnju UNSA, studenata i studentica,  akademskog i administrativnog osoblja članica Univerziteta u Sarajevu.

/Izvor: Dnevni.ba H. Ž./

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar