Erdogan pušta migrante prema Europi, Kurz želi zatvoriti granice Balkana, Vučić neće primiti migrante, a u BiH procijenili da je sve – dnevno-politička prijetnja

Erdogan pušta migrante prema Europi, Kurz želi zatvoriti granice Balkana, Vučić neće primiti migrante, a u BiH procijenili da je sve – dnevno-politička prijetnja

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nagovijestio je da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu. Istovremeno se i srpski predsjednik Aleksandar Vučić ogradio od migranata i najavio jače mjere obrane.

Kao odgovor na odluku Turske da propusti migrante put Europske unije, austrijeki kancelar Sebastian Kurz, baš kao i za vrijeme europske migracijske krize 2015. i 2016., želi zatvoriti sve granice na Balkanu. Iz Turske su upozorili da više ne kane zadržavati stotine tisuća azilanata, nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

Ako zaštita vanjske granice ne uspije, Austrija će se sama zaštititi

Stotine migranata stigli su tako na granicu s Turskom, dok se kriza zbog stanja u Siriji prebacuje na prag zemalja članica Europske unije. Grčka policija ispalila je i suzavac kako bi odvratila navrle migrante sa svoje granice.

“U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Europske unije i onima koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice”, kazao je Kurz.

Sličan je to odgovor onome iz 2016. godine, kada je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a kada je Austrija pokrenula zatvaranje granica balkanskih država između Turske i Grčke kako bi spriječila dolazak novog vala migranata.

“Situacija poput one iz 2015. apsolutno se ne smije ponoviti. Naš je cilj propisno zaštititi vanjske granice EU-a, zaustaviti ilegalne migrante ondje i ne propuštati ih dalje”, rekao je Kurz te dodao kako je Austrija spremna poslati dodatne policijske snage u neke granične države, vjerojatno misleći pritom na Grčku i Bugarsku.

Vučić jasno poručuje da Srbija neće primiti migrante

Povodom novog izbjegličkog vala koji je doputovao iz Turske, iz Beograda su poručili da je Srbija do sada bila primjer kako se ozbiljno i odgovorno postupa u migrantskoj krizi, no tvrde i da neće dopustiti da bude parking ili čekaonica migrantima.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić istaknuli da će Srbija pokazati solidarnost, poštovanje, ljudsku dobrotu i gostoljublje, ali da će istodobno zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

„Ako netko stvarno misli da u Srbiju u jednom trenutku treba ubaciti 100, 150 ili 200 tisuća migranata – to se neće dogoditi“, poručio je Vučić za Radio-televiziju Srbije, odgovarajući na pitanje što ako Turska otvori granicu za najmanje dva milijuna migranata.

Srbijanski šef diplomacije rekao je kako je bitno što Srbija „nije ni prva zemlja u koju dolaze migranti, niti njihova krajnja destinacija“, ali će se nastaviti „ponašati veoma odgovorno“. Ocijenio je da su u tijeku „geostrateške igre“ između Turske, EU, Rusije i drugih partnera u vezi sa sukobima u Siriji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska ostaviti granice prema Europi otvorene kako bi migranti mogli proći. Optužio je Europsku uniju da Ankari ne pomaže dovoljno po pitanju migranata.

I mađarski premijer Viktor Orban najavio je jačanje južne granice Mađarske nakon što ga je Erdogan obavijestio da Turska više ne može zaustavljati priljev migranata, izvještava Reuters.

Granična policija BiH ne očekuje da će Turska pustiti milijune izbjeglica prema EU

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman u razgovoru za Klix.ba naglasio je da je procjena Granične policije BiH da neće doći do realizacije pompozna najave o višemilijunskom kretanju migranata iz Turske prema EU.

“Smatramo da je to više jedan iskaz dnevnopolitičke potrebe u Turskoj imajući u vidu da je prije nekoliko Turska doživjela udarac pogibijom 33 vojnika i više desetina ranjenih. Očigledno je u tom trebalo trebalo, po staroj političkoj matrici, trebalo da se proizvede jedna nova bombastična vijest koja bi u drugi plan trebala staviti poražavajuću činjenicu, jer treba izaći pred majke, žene i sestre tih vojnika i objasniti šta su oni radili na teritoriji druge države. Onda je bilo najbolje pustiti to da će nekoliko milijuna izbjeglica krenuti prema EU. Postavlja se i pitanje kome bi se Turska svetila kada bi toliki broj izbjeglica pustila prema EU!?”, rekao je Hoffman.

Za naglasiti je da se sada govori o tri do četiri milijuna migranata, a da je 2015. preko Turske ka Europskoj uniji krenulo 1,5 milijun izbjeglica.

On kaže da prema ranijoj shemi kretanja migranata oni iz Turske ulaze u Grčku, a zatim se kreću u dva kraka. Prva ruta je Grčka – Makedonija – Srbija – BiH – Hrvatska i dalje, a druga ruta je Grčka – Albanija – Crna Gora – BiH – Hrvatska i dalje.

Što se tiče spremnosti Granične policije BiH za odgovor na izazove migrantske krize, Hoffman kaže da GP ulaže maksimalne napore da sve izazove dočekaju spremni.

“Slijede lijepi proljetni dani, a samim tim se stvaraju uvijeti za veću cirkulaciju migranata na spomenutim rutama”, kazao je.

Na istočnoj granici BiH angažirano je 145 policijskih službenika za pomoć pripadnicima Granične policije. Riječ je o službenicima SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a RS-a. Svi su raspoređeni na istočnoj granici na poslovima nadzora granice prema Srbiji i Crnoj Gori.

Na pitanje da li bi BiH mogla postaviti “mobilnu ogradu” kakvu je Republika Hrvatska postavila u blizini GP Izačić na sjeverozapadu BIH, Hoffman kaže da su operativne aktivnosti GP BiH limitirane političkim odlukama i da na njih ne mogu utjecati te da se za jednu takvu aktivnost moraju pribaviti odgovarajuće suglasnosti političkih faktora koji se ne nalaze na razini države.

Hoffman je na kraju kazao da je da su protekle četiri godine “pojeli skakavci” jer, kako kaže, “bivši čelnik Ministarstva sigurnosti BiH Dragan Mektić stavljao u ladicu sve inicijative za popunjavanje kadrova u GP BiH te zahtjeve za dodatno tehničko materijalno opremanje” te da je to nanijelo štetu i Graničnoj policiji BiH, ali i stanju sigurnosti u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar