Erdogan u Hrvatskoj: U fokusu gospodarstvo

Erdogan u Hrvatskoj: U fokusu gospodarstvo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dolazi danas u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Turskog šefa primit će hrvatski državni vrh. Jedna od važnijih tema razgovora bit će gospodarstvo.

Erdogan dolazi na proslavu 100. obljetnice proglašenja islama ravnopravnom religijom u Hrvatskoj.

No kada šef neke države dolazi u pratnji najvažnijih ministara, šest parlamentarnih zastupnika te s najjačim gospodarskim izaslanstvom – onda je jasno da je to iznimno važan posjet. Posebice kad je riječ o petnaestom gospodarstvu svijeta, velikom investitoru, članici G-20.

Turske tvrtke u Hrvatsku su uložile 230 milijuna eura. Primjerice – od 2004. u Hrvatskoj radi vodeći lanac luksuznih hotela Rixos.

Turska je godinama bila zemlja s najvišim stopama rasta u svijetu. Nakon kratkog pada, on ponovo raste. Lani je bio najveći u proteklih pet godina. Gospodarstvo je ozbiljno uzdrmano terorističkim napadima i pogoršanim odnosima s Rusijom.

Tursko tržište je veliko, zahtijevno, konzumerističko, vrlo potentno, ne samo jer u Turskoj živi skoro 80 milijuna ljudi nego jer je Turska turistička velesila.

Bitna tema posjeta Recepa Erdogana bit će i pitanje sigurnosti. Turska je među zemljama koje snose najveći teret izbjegličke krize.

Diplomatski odnosi Hrvatske i Turske uspostavljeni su 1992., za vrijeme predsjednika Suleymana Demirela. Kratkotrajno usporavanje dogodilo se u vrijeme rata u BiH. Obje zemlje članice su Vijeća sigurnosti, Svjetske trgovinske organizacije, NATO-a, počele su pregovore s Europskom unijom 2005. Turska je još u fazi pregovora.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar