EU traži od BiH objavu popisa stanovništva provedenog još 2013.

EU traži od BiH objavu popisa stanovništva provedenog još 2013.

Rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, provedenog još 2013., trebali bi biti objavljeni u lipnju, no preduvjet za to i dalje je konačan dogovor o do sada spornim pitanjima obrade prikupljenih podataka, zaključak je kojega su u četvrtak donijeli predstavnici Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih zavoda s Pieterom Everaersom, ravnateljem Ureda za statistiku Europske unije (EUROSTAT).

Eeveraers, koji je ujedno na čelu međunarodne promatračke misije čija je zadaća bila nadzirati pripreme i sam popis prvog poratnog popisa stanovništva u BiH, u Sarajevu je boravio kako bi posredovao u rješavanju poteškoća nastalih zbog spora oko toga tko se smatra rezidentom, odnosno tko je je bio stvarno nastanjen u BiH u vrijeme popisa.

Prema međunarodnim statističkim kriterijima, ključni kriterij je dužina boravka osobe u mjestu popisa, no iz Republike Srpske traže da se status rezidenta definira ovisno o tome gdje je popisana osoba prijavila da radi odnosno da se školuje.

U biti je riječ o zahtjevu kojim bi se iz popisa stanovnika brisala većina onih ratnih prognanika koji do danas nisu u cijelosti riješili svoj status te, primjerice, imaju tek djelomice obnovljene kuće koje još nisu prikladne za stanovanje.

Everaers je pozvao predstavnike državne i entitetskih agencija za statistiku da dogovor o tome uspostave sukladno međunarodnim standardima te da to učine u iduća tri tjedna.

Pod tim bi uvjetom rezultati popisa mogli biti objavljeni u lipnju, priopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Podaci iz popisa ključni su kako bi BiH mogla ispuniti upitnik kojega očekuje iz Bruxellesa nakon predaje zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, što je najavljeno za 15. veljače.

Iako je popis stanovnika u BiH proveden još prije dvije i pol godine, do sada su objavljeni samo preliminarni rezultati o ukupnom broju stanovniku. Prema tim podacima BiH je u listopadu 2013. godine imala 3 milijuna i 791 tisuću stanovnika.

Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar