Europske burze luduju: Njemačke dionice na rekordnim razinama, slabi euro pomaže kompanijama

Europske burze luduju: Njemačke dionice na rekordnim razinama, slabi euro pomaže kompanijama

Slabljenje eura, koji je u odnosu na dolar pao na najnižu razinu u posljednjih 12 godina, pozitivno je utjecalo na dionička tržišta, jer niski tečaj pogoduje europskim izvoznim kompanijama.

Njemački dionički indeks DAX po prvi puta porastao je iznad 12 tisuća bodova, dok su europske dionice na sedmogodišnjem maksimumu.

Njemački DAX u plusu je 0,85% te je njegova posljednja vrijednost 12.001,00 bod, francuski CAC 40 porastao je za 0,50% na 5.039,00 bodova dok je pritanski FTSE indeks porastao za 0,25% na 6.758,00 bodova.

FTSEurofirst 300, indeks koji obuhvaća najvažnije europske dionice porastao je za 0,3%, na 1.584 bodova, dok je indeks 50 najvažnijih dionica eurozone na 3.673,00 boda što je najviša razina u posljednjih sedam godina.

Slabljenje eura zbog programa kupnje obveznica

Europska središnja banka prošlog je tjedna pokrenula program kupnje obveznica vrijedan šezdeset milijardi eura mjesečno, koji bi trebao pokrenuti uspavano gospodarstvo eurozone, što je srušilo vrijednost zajedničke europske valute.

Progam će biti na snazi do rujna 2016. ili dok se ne postigne ciljana inflacija. Inflacija u eurozoni trenutno je negativna. Europska središnja banka nada se postići inflaciju od 2%.
Ekonomisti, političari i poslovni sektor više od godinu dana pozivali su Europsku središnju banku da poduzme radikalne mjere kako bi potaknula inflaciju i gospodarski rast.
index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar