Europski mljekari traktorima blokirali Bruxelles

Europski mljekari traktorima blokirali Bruxelles

Europski mljekari blokirali su danas traktorima glavne prometnice i tunele u Bruxellesu u znak prosvjeda zbog niskih cijena mlijeka i ukidanja subvencija.

Belgijski, francuski i njemački mljekari planirali su u glavni grad Belgije dovesti čak 4.000 traktora, a dolazak prve grupe strojeva još sinoć je paralizirao promet na prilazima gradu i u centru.

Konvoj poljoprivrednih strojeva danas će u nekoliko kolona proći kroz središte grada, da bi se na kraju okupili na trgu Schumann, gdje je sjedište većine europskih institucija i gdje danas zasjeda vijeće ministara poljoprivrede EU.

Gradske vlasti apelirale su na vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe, a grad nadlijeću policijski helikopteri.
Mljekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mlijeka nakon što je belgijska vlada, povinujući se propisima EU, posljednjih godina postupeno obustavila dotacije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinog mlijeka iz inostranstva.

Ruske sankcije Europskoj uniji, koje uključuju zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i smanjenje potražnje Kine za uvoznim mlijekom dodatno su otežali njihovu situaciju i doveli do stvaranja velikih viškova.

To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mlijeka od oko 25 posto, a farmeri tvrde da im prijeti bankrot ako se ponovo ne uvede sustav subvencija i carina na uvozno mlijeko.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar