Europsko vijeće ne spominje prolongiranje, ali ni održavanje izbora: Spremni nastaviti angažman za reforme u BiH

Europsko vijeće ne spominje prolongiranje, ali ni održavanje izbora: Spremni nastaviti angažman za reforme u BiH

Dvodnevna sjednica Europskog vijeća završila je s ukupno, a jedan od njih izravno se odnosi i na BiH. U tom zaključku se ističe nužnost provedbe reformi za dobivanje kandidazijskog statusa, kao i nastavak angažmana EU na visokoj razini u tom pogledu. U samom zaključku decidirano se ne spominje prolongiranje izbora, kao ni njihovo obvezno održavanje, kako su to objavili pojedini mediji.

Europsko vijeće raspravljalo je o brojnim pitanjima – agesiji Rusije na Ukrajinu i sigurnosti civila u ratnom područuju, ekonomskim i svakim drugim sankcijama za Rusiju i Bjelorusiju, potpori iz EU izbjeglicama, energetici, gospodarskm pitanjima, pandemiji COVID-19, ali i obnovi demokratske Ukrajine nakon što se završe ruski napadi. Razgovaralo se i o sigurnosti i obrani i kako omogućiti EU-u brže i odlučnije djelovanje u suočavanju s krizama kao i o ulaganjima u obranu kao i o sastanku na vrhu EU-a i Kine koji se treba održati 1. travnja 2022. godine, a sve teme je objedinila u 31 Zaključak.

“Europsko vijeće raspravljalo je o produljenoj političkoj krizi u BiH. Europska unija ponavlja svoju predanost europskom perspektive BiH i Zapadnog Balkana. Lideri u BiH trebaju pokazati snažnu opredijeljenost za brzo finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i da podrže sve druge prioritetne reforme navedene u Mišljenju Komisije za dobivanje statusa kandidata. Europska unija je spremna nastaviti svoj angažman na visokoj razini u tom pogledu”, stoji u zaključku o BiH.

Ovime se daje još nade za postizanje konsenzusa oko promjene Izbornog zakona, ali i obećanje iz EU-a za nastavkom aktivnog angažmana po tom pitanju, no ipak ne spominje se odgoda izbora, ali ni njihovo održavanje kako su to izvjestili pojedini mediji.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar