Evo kako provjeriti jedete li pravi prirodni med

Evo kako provjeriti jedete li pravi prirodni med

Mnoga su istraživanja dokazala da med nudi mnogo potencijalnih zdravstvenih prednosti zahvaljujući tome što u sastavu ima korisne spojeve, kao što su prirodni šećeri, organske kiseline, enzimi, vitamini, minerali i antioksidansi.

Prirodna alternativa

Tako je jedna od vjerojatno najpoznatijih prednosti ove namirnice ta da može pomoći u suzbijanju kašlja, pogotovo kod djece. Ipak, imajte uvijek na umu da nije preporučljivo davati med djeci mlađoj od godinu dana jer postoji rizik od razvoja botulizma, pišu 24 sata. Med je izvrsna, prirodna, zdrava i lako probavljiva alternativa šećeru. Ova namirnica također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, reguliranju otkucaja srca i sprečavanju smrti zdravih stanica, a pokazao se i kao odlično prirodno rješenje za liječenje blažih opeklina.

No kako u današnjemu moru proizvoda prepoznati pravu stvar? U želji da saznaju jedu li prirodni med ili patvorinu – koji osim cvjetnog nektara zna sadržavati kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili škrob – Hrvati se često okušavaju u kućnom testiranju meda.

Kućno testiranje

Nažalost, razne metode instant provjere nisu uopće vjerodostojne, zbunjuju kupce i dovode ih u zabludu. Naime, antibiotike koji se koriste u liječenju pčela, kvasce, plijesan, Escherichiju coli, salmonelu, pesticide, insekticide i brojne ostale štetne tvari nemoguće je dokazati kućnim testom.

Jedan od poznatijih kućnih testiranja meda je test topivosti meda, čija je premisa da se pravi med neće odmah otopiti u vodi i da će se taložiti na površini – ili prema nekoj drugoj predaji da će pasti na dno čaše. To je mit jer topivost meda ovisi o sadržaju vlage u medu, koji opet varira ovisno o sorti meda, primjerice med koji ima više od 18% vlage izgledat će rjeđe i lako će se otopiti. Ispitivanje plamenom vrši se tako da umočite vatu u med i zapalite je – ako gori, onda je riječ o dobrome medu.

Međutim, to nije točno jer, ako med ima više vlage, tad neće izgorjeti, a pokazalo se i da neke tvari koje se koriste za lažiranje meda također mogu gorjeti. Jedan od posebno smiješnih testova, koji se ne temelji niti na nijednom istraživanju, nalaže da med stavite u čašu, natočite vodu i zatim protresete čašu. Ako je med pravi, trebao bi se formirati oblik saća.

A jeste li čuli mit o tome da mravi nikad neće jesti pravi med? S obzirom na to da su svejedi, ovi kukci će pojesti gotovo sve što nađu, pa tako i med.

Mjehurići

Postoji i ispitivanje brzine kretanja zračnog mjehura u medu. Naime, mit je da brzina putovanja mjehura zraka upućuje na to je li med pravi ili ne.

Prava je istina da brzina kretanja zračnog mjehura ovisi o količini vlage u medu (što je manje vlage, to će kretanje mjehura biti sporije) i temperaturi zraka (zimi će se zračni mjehur kretati sporije, a ljeti brže). Neki tvrde i da će se pri zagrijavanju prirodni med karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića, ali činjenica je da će svaki med koji se zagrije na visokoj temperaturi biti pun mjehurića.

Preporuka je da zaboravite na sve kućne testove ovakvog tipa i da obratite više pažnje na oznake na deklaraciji jer je pravi med analiziran i testiran.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing