Evo koja se zanimanja najviše traže izvan granica Hrvatske

Evo koja se zanimanja najviše traže izvan granica Hrvatske

Na portalu MojPosao u 2014. objavljeno je 513 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je isto kao i godinu ranije. Gotovo tri četvrtine oglasa za inozemstvo odnosilo se na zemlje Europske unije (71%) i to najvećim dijelom na Njemačku. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za SAD i Rusiju.

 

Najtraženija zanimanja u inozemstvu u 2014. bila su programer, medicinska sestra, kuhar, njegovatelj te hotelsko osoblje. 
Najviše oglasa za rad u inozemstvu zabilježeno je u kategoriji 'Graditeljstvo, geodezija i geologija'', a zatim u kategoriji ''Proizvodnja i zanatske usluge'' te '' IT i telekomunikacija''. Od ukupnog broja objavljenih oglasa za rad u inozemstvu, u njih čak 73% ponuđen je stalni radni odnos. Djelatnici za rad na određeno vrijeme tražili su se u 40%, a honorarni u svega 1% oglasa.  

Za posao u inozemstvu bitno iskustvoU polovici (52%) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima, pri čemu se u prosjeku tražilo 3,5 godine radnog iskustva što je više nego što poslodavci inače traže (u 2014. iskustvo se tražilo u 47% oglasa i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci radnog iskustva). Tijekom 2014. godine u najvećem broju oglasa za rad u inozemstvu nije bilo bitno obrazovanje (35%). Kandidati s visokom stručnom spremom bili su traženi u 31% oglasa, kao i kandidati sa srednjom stručnom spremom (31%). U 17% oglasa tražena je bila viša stručna sprema. U 78% oglasa tražilo se poznavanje nekog stranog jezika što je smanjenje od 3% u odnosu na 2013. U 2014. napredno, odnosno profesionalno poznavanje engleskog jezika bilo je uvjet u 61% oglasa, dok se napredno poznavanje njemačkog tražilo u 21%, a osnovno poznavanje u 11% oglasa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing