Evo što je BiH spremna učiniti za MMF kreditiranje: Otkazi, nameti, ukidanje poticaja?

Evo što je BiH spremna učiniti za MMF kreditiranje: Otkazi, nameti, ukidanje poticaja?

Prema pismu namjere u narednom periodu možemo očekivati smanjenje poticaja za poljoprivredu, ukidanje poticaja za izvoznike, povećanje dobi za umirovljavanje…

Nova privatizacija

Vijeće ministara BiH i entiteske vlade u pismu namjere koje bi trebalo biti poslano MMF-u između ostalog su se obvezali da će se do kraja srpnja ove godine prodati državni udjeli u poduzećima Bosnalijek i Sarajevo osiguranje, dok se Tvornica duhana Sarajevo i Aluminij Mostar planiraju prodati do kraja ožujka 2017.godine. Druga poduzeća kao što su Energoinvest i Energopetrol  planiraju se prodati do kraja 2017. godine. Za BH Telecom i HT Mostar će se još razgovarati hoće li se dionice prodavati, piše zurnal.info.

Smanjenje zaposlenih u javnom sektoru

Prema onom što stoji u pismu namjere u narednom periodu možemo očekivati povećanje dobi za umirovljenje, smanjenje poticaja za poljoprivredu, ukidanje poticaja za izvoznike.

Smanjenje zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima planirano je do kraja lipnja 2017.godine. Do kraja rujna 2016. godine možemo očekivati i povećanje pristojbe za gorivo za 15 fenunga po litru, dok će proizvođačima alkohola u našoj zemlji biti nametnut  još jedan namet. Planirano je da Parlamentarna skupština BiH  do kraja rujna ove godine odobri povećanje pristojbe na sve alkoholne proizvode.

U pismu namjere planirano je i smanjenje vlada na svim razinama, što bi trebalo značiti da se će se određena ministarsva na entitetskim i državnom nivou ukinuti.

Pismo namjere…

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar