FBiH nije uplatila novac za cjepivo protiv koronavirusa – blokirana nabavka za BiH

FBiH nije uplatila novac za cjepivo protiv koronavirusa – blokirana nabavka za BiH

Nakon što je jučer iz Vijeća ministara BiH dat izvještaj kako je “Vijeće ministara BiH upoznato o problemu osiguranja preostalih financijskih sredstava za nabavku cjepiva protiv Covid-19 u okviru COVAX mehanizma, što bi moglo ugroziti nabavku” i to uz napomenu da su Republika Srpska i Brčko distrikt svoje obveze već izvršili, sve je izglednije da će BiH zbog problema iz FBiH vrlo vjerojatno ostati bez cjepiva protiv korona virusa ove godine.

 

Naime, FBiH nije uplatila 11.564.738 KM koliko iznose njen dio financijskih obveza za nabavku cjepiva

 

Iz Federalnog ministarstva zdravstva, ministra Vjekoslava Mandića, potom su izvijestili da su 11. prosinca (prije manje od tjedan dana!!!) uputili premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa od 11 milijuna i 564.738 KM, a za šta je krajnji rok 15. prosinca.

 

Kako su naveli, tri dana nakon ovog zahtjeva iz Federalnog ministarstva financija ministrice Jelke Miličević, odgovoreno je da federalno ministarstvo zdravstva o tome sačini informaciju prema Vladi FBiH.

 

“Ovo ministarstvo je to i učinilo tražeći da se osiguraju navedena financijska sredstva te je o tome Vlada FBiH raspravljala 15. prosinca (na dan kada ističe krajnji rok op.au. !!!). Vlada FBiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih financijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u proračunu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja proračuna FBiH za 2021. godinu”, naveli su.

 

S obzirom na ovu informaciju, očito je da Vlada FBiH nije planirala nabavku cjepiva i dio svoje uplate na nabavku cjepiva za BiH što je njen samo u nizu novi skandal nakon što su premije te vlade Fadil Novalić i ministrica financija Jelka Miličević zajedno sa bivšim direktorom Federalne uprave za civilnu zaštitu Fahrudinom Solakakom, vlasnikom i direktorom ipoljoprivrednog poduzeća ‘Srebrena malina’ Fikretom Hodžićem kao i pravnog subjekta „F.H.

Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, podignuta optužnica zbog nabavke neučinkovitih respiratora za odjele intenzivne medicinske skrbi u vrijednosi od 10,5 milijuna KM.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar