FBiH unajmljuje španjolske zračne traktore

FBiH unajmljuje španjolske zračne traktore

Dok ne formira svoju protupožarnu eskadrilu, Federacija BiH bi, kako saznaje Avaz, ovog ljeta na raspolaganju trebala imati tri zračna traktora iz Španjolske.

Te letjelice za gašenje požara Federalna vlada bi uzela u najam zajedno s posadom, s obzirom na to kako nije realno očekivati da se funkcionalne zračne snage mogu uspostaviti u ovoj godini.

30 milijuna KM

Da je nerealno očekivati nabavu letjelica i uspostavu zračnih snaga u ovoj godini, navedeno je, podsjetimo, u elaboratu o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, dokumentu koji je pripremila radna skupina koju je imenovala Vlada FBiH, a koji je prihvaćen na sjednici održanoj 14. travnja.

No, preduvjet za to da Federacija BiH dobije letjelice u najam za predstojeću požarnu sezonu jeste potpisivanje ugovora s proizvođačem iz Španjolske o kupovini tri tzv. Air Tractora, i to, najvjerojatnije, AT-802A Fire Boss, dva jednosjeda i jedan dvosjed. Za kupovinu letjelica u federalnom proračunu je osigurano 30 milijuna KM. Amadeo Mandić, pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija i član radne skupine, kaže kako je najam letjelica jedno od ad hoc rješenja, koje je itekako realno.

Od iduće sezone? 

On nije mogao govoriti o modelu letjelica koje bi Vlada FBiH kupila zbog eventualnih negativnih konotacija, napomenuvši kako u elaboratu stoji da su to dva protupožarna zrakoplova, dva jednosjeda i jedan dvosjed, i to amfibijska varijanta, što svakako odgovara Fire Bossu, a u drugoj fazi bi bila nabavka helikoptera.

“Činjenica je kako su proizvođači iz Španjolske bili spremni isporučiti tri protupožarna zrakoplova, ali u međuvremenu je izbio rat u Ukrajini, kada su druge jače države rezervirale letjelice od te tvrtke. Međutim, treba imati na umu obuku kadra, koja je dosta zahtjevna i skupa – oko 30.000 dolara po pilotu. Također, to moraju biti piloti borbenih letova u mirnodopskim uvjetima”, kazao je Mandić, koji je, inače, pilot.

Naglašava kako je neophodno odlučiti hoće li zračne snage djelovati kao zasebna postrojba, svojevrsni servis Vlade ili pod okriljem Ministarstva ili Civilne zaštite

“Sve je jasno, sada se ne smije gubiti vrijeme, već je potrebno djelovati odmah, budući da je ovo vrlo složen projekt. Ključna stvar je imenovati vođu cijelog projekta, kako bi do sljedeće sezone sve bilo spremno”, poručuje Mandić. Protupožarni zrakoplovi bili bi smješteni na zračnoj luci Mostar. Iako postoji infrastruktura, potrebno je uložiti u hangare. Prema elaboratu, helikopteri bi bili stacionirani u Sarajevu. Lokacije za smještaj letjelica odabrane su uzimajući u obzir niz čimbenika, od zračno-meteoroloških odlika zračnih luka u FBiH, do značaja hidroloških objekata za gašenje požara otvorenih prostora.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar