Federacija plaćala eksproprijaciju zemljišta 115 KM po četvornom metru

Federacija plaćala eksproprijaciju zemljišta 115 KM po četvornom metru

Vlada Federacije BiH nedavno je raspravljala o dokumentima koji se odnose na Ceste Federacije BiH i izgradnju sarajevske obilaznice. Na temelju podataka koji se mogu dobiti iz tih dokumenata, vidljivo je kako je u konačnici Federacija platila troškove koje je trebala snositi Županija Sarajevo, a posebno je zanimljiv dio oko eksproprijacije zemljišta.

Naime, u dokumentima se navodi kako je za eksproprijaciju nelegalno izgrađenih objekata bilo potrebno 20 milijuna maraka, ali ti troškovi nisu bili predviđeni u proračunu Federacije BiH ni u programu utroška sredstava ostvarenih prihoda od cestarine za autoceste u FBiH. U skladu s odlukom Vlade FBiH, zaključeni su sporazumi o djelomičnoj nagodbi za izvlaštene nekretnine kojima se one potpuno izvlašćuju i isplaćene su naknade njihovim vlasnicima u ukupnom iznosu od 5,03 milijuna maraka.

Znači, ne samo da je Federacija preuzela obveze Sarajevske županije nego je platila naknadu za nelegalne objekte. Stvar je još gora ako se zna kako je proračun Sarajevske županije oko 700 milijuna maraka pa se s razlogom postavlja pitanje kako je moguće da u tolikom proračunu nije bilo novca za taj projekt.

S druge strane, postavlja se pitanje kako je moguće da Federacija bez ikakvih problema preuzima obveze jedne županije jer isti kriteriji ne vrijede za ostale županije u tom entitetu.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar