Federacija zaustavila formiranje vlasti u HNŽ-u

Federacija zaustavila formiranje vlasti u HNŽ-u

''Nema nikakvih pomaka u formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, a međustranački razgovori se očekuju tek nakon formiranja Federalne vlade'', izjavio je za Fenu predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH Rafael Gagro.
''Nakon dogovora na razini FBiH nastavit će se razgovori oko uspostavljanja Vlade HNK-a'', pojasnio je Gagro.
Inače, prije petnaestak dana Nevenko Herceg (HDZ BiH) je službeno izabran za mandatara nove kantonalne Vlade čime je Skupština HNK-a završila svoj dio posla kada je u pitanju provođenje izbornih rezultata.
Vladu HNK-a u sljedećem mandatu trebali bi formirati HDZ BiH, SDA i DF. Ove tri stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK (HDZ BiH 11 zastupnika, SDA 7, DF 2), odnosno dvotrećinsku većinu koja je potrebna za usvajanje najvažnijih odluka.
Podsjećamo, problemi oko uspostave vlasti u ovoj županiji samo su preslik onoga što se događa na federalnoj razini. Naime, nakon prvotnih problema oko nesuglasica u broju ministarstava, nakon što je odlučeno da ih bude koliko i u prošlom sazivu vlade, nastao je problem u raspodjeli fotelja.
Krajem siječnja Gagro je  izjavio kako HDZ BiH za sebe traži šest pozicija, a da bi se SDA i DF trebali dogovoriti o raspodjeli ostalih ministarskih mjesta.
''HDZ BiH izašao je u susret koalicijskim partnerima te je iznio prijedlog da nama pripadaju mjesto premijera i pet ministarstava, a da ostalo pripadne DF-u i SDA'', rekao je tada Gagro.
No, nakon toga je poručeno iz SDA da će se čekati formiranje vlasti u Federaciji.

http://bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar