Za Federaciju Dan neovisnosti, za RS sjećanje na početak rata

Za Federaciju Dan neovisnosti, za RS sjećanje na početak rata

Bošnjaci, kao i jedan dio Hrvata u BiH, ovaj praznik doživljavaju kao povijesni trenutak kada je tadašnja Republika BiH odlučila na referendumu da želi izaći uz tadašnje SFRJ i imati svoju neovisnu i samostalnu državu. Sa druge strane iz Republike Srpske poručuju kako1. ožujak nikada neće slaviti jer ih taj datum podsjeća na mračnu prošlost, posebno na ubojstvo srpskog svata u Sarajevu.

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine sutra će slaviti pola države. Taj praznik, kao i svi ostali koji sežu iz bliže budućnosti kamen su spoticanja među narodima u BiH.

Bošnjaci, kao i jedan dio Hrvata u BiH, ovaj praznik doživljavaju kao povijesni trenutak kada je tadašnja Republika BiH odlučila na referendumu, sa 62,7 posto glasova Bošnjaka i Hrvata, da želi izaći uz tadašnje SFRJ i imati svoju neovisnu i samostalnu državu u kojoj će biti jednakopravni svi narodi koji u njoj žive.

Ideja o jednakopravnosti i danas je glavna tema i nedosanjani san za većinu građana BiH.

Veličanje

Srbi nisu podržali referendum, a 1.ožujka 1992. godine je ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je nagovijestilo rat u BiH. Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Hrvati se ne upliću previše u raspravu o Danu neovisnosti. U županijama gdje su Hrvati većina godinama se 1. ožujak nije obilježavao kao praznik, no zadnjih nekoliko godina to se promijenilo.

Već jučer u institucijama u Federaciji počelo je održavanje manifestacija u povodu obilježavanja 1. ožujka.

“Dan neovisnosti BiH: 25 godina poslije” naziv je konferencije koja je održana u Sarajevu i s koje je poslana poruka kako Dan neovisnosti treba gledati kao vodilju kroz proces europskih integracija.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je kazala kako je odlukom o izlasku na referendum počeo novi proces razvoja bh. povijesti, te podsjetila na ideje tadašnjeg prvog čovjeka među Bošnjacima Alije Izetbegovića.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva ”Napredak” Franjo Topić je ukazao i na značaj različitosti, navodeći da se to u BiH još ne doživljava kao bogatstvo nego je, uglavnom, temelj za podjele i omalovažavanje.

Boračke organizacije iz Federacije prisjetile su se jučer suboraca s kojima su zajedno stali na, kako kažu, branik domovine. Ono na što su skrenuli pozornost jeste loša ekonomska situacija u kojoj se nalaze i koja je, kako kažu, ista i kao prije 25 godina.

Negiranje

S druge strane, iz Republike Srpske poručuju kako1. ožujak nikada neće slaviti jer ih taj datum podsjeća na mračnu prošlost, posebno na ubojstvo srpskog svata u Sarajevu.

Udruženja žrtava rata iz RS-a su jučer poručila kako je za srpske žrtve 1.ožujak dan početka rata u BiH. Smatraju i kako zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pokretanje revizije presude protiv Srbije predstavlja nastavak rata, ali drugim sredstvima.

– Alija Izetbegović je žrtvovao mir za unitarnu BiH, a njegovu politiku je 20 godina nakon rata nastavio njegov sin Bakir Izetbegović, zaključio je predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić.

Političari na sve tri strane koriste 1.ožujak za dnevno politička prepucavanja i razne optužbe. BiH nema usvojen zakon o praznicima što ostavlja prostora svima da slave što hoće i kada hoće. Jedinstvenog stava o ovom datumu i ostalim praznicima, među političarima, povjesničarima, analitičarima i narodima nema i sigurno je da ga uskoro neće ni biti.

Dnevni list

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar