Federalni parlament danas u fokusu domaće političke scene: Vukoja, Isak i ispit za koaliciju

Federalni parlament danas u fokusu domaće političke scene: Vukoja, Isak i ispit za koaliciju

Od posljednje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je prošlo više od dva mjeseca, a za danas je zakazano zasjedanje federalnih parlamentaraca. Sve sluti da će biti veoma zanimljivo.

Očekuje se imenovanje novog suca Ustavnog suda BiH i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Što se tiče suca, HDZ BIH želi da se glasuje samo za Marina Vukoju, dok jedan manji dio vladajuće koalicije želi više kandidata o kojima će se glasovati. Također, u igri je i mjesto dopredsjedavajućeg ovog doma parlamenta koje želi mladi Arnel Isak, kojem su kako je rekao, lideri Trojke to i obećali.

Prije redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će održana i vanredna sjednica zbog verifikacije mandata novoimenovanim zastupnicima te popune parlamentarnih radnih tijela.

U opoziciji (SDA) smatraju da je razlog sazivanja vanredne sjednice taj jer smatraju da vladajućoj većini nedostaju ruke u Komisiji za izbor i imenovanje kako bi za suca Ustavnog suda BiH mogao biti izabran Marin Vukoja, po želji HDZ-a Dragana Čovića.

Komisija za izbor i imenovanje još nije dostavila materijale za izbor suca Ustavnog suda BiH

Ključni kamen spoticanja je da li će Predstavnički dom birati između dva kandidata ili će se izjašnjavati samo o jednom.

S obzirom da u komisiji ranije nije bilo potrebne većine da se izglasa odluka o delegiranju prvoplasiranog kandidata Marina Vukoje, danas bi mogla biti zamijenjena i dva člana koja su se tome protivila. Nezvanično iz komisije bi trebali biti izbačeni kadrovi DF-a i SBiH, a imenovani članovi iz PDA i HDZ 1990.

Vanredna sjednica je zakazana u 10:00 sati, a redovna sat kasnije.

Izvor: Klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar