FERGUSON: Nema prekrajanja granica na Balkanu

FERGUSON: Nema prekrajanja granica na Balkanu

SARAJEVO – Nakon što je bivši šef ureda Veleposlanstva Velike Britanije u Banja Luci Timothy Less u magazinu “Foreign Affairs” objavio analizu kojom predviđa, odnosno predlaže, raspad BiH i pripajanje dijelova naše zemlje Srbiji i Hrvatskoj, reagiralo je Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH, piše Faktor.

Naime, Less predlaže, s ciljem očuvanja stabilnosti u regiji, raspad postojećih država koje su nekad činile Jugoslaviju na manje nacionalne države ili teritorijalne jedinice, od kojih bi se neke pripojile svojim maticama. Tako predlaže da se Republika Srpska pripoji Srbiji, te da se osnuje hrvatski entitet, koji bi se pripojio Hrvatskoj.

– Ovo su stavovi bivšeg zaposlenika koji više ne radi za Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Ova analiza prepuna nedostataka ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regiji. Nema prekrajanja granica na Balkanu – kazao je veleposlanik Edward Ferguson za Faktor.

Florian Bieber, direktor Centra za studij jugoistočne Europe pri Sveučilištu u Grazu, komentirao je za Faktor tekst Timothyja Lessa u magazinu “Foreign Affairs”.

Mogućnost novih teritorijalnih podjela BiH, te pripajanje Republike Srpske susjednoj državi i stvaranje hrvatskog entiteta, nije realna mogućnost, a ta ideja je sporna zbog nekoliko razloga, kazao je Bieber.

Autor: Večernji list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing