FERK odobrio status umješača udruzi građana “Za Doljanku”

FERK odobrio status umješača udruzi građana “Za Doljanku”

Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) odobrila je jučer Udruzi građana „Za Doljanku“ iz Jablanice status umješača u postupku izdavanja dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva „EKO-VAT” d.o.o. iz Jablanice.

Sticanjem statusa umješača, udruga građana „Za Doljanku“  ovom odlukom FERKA ostvarilo je pravo da nastupa kao umješač na raspravi koja će biti organizirana u postupku pribavljanja dozvole za rad za MHE Zlata.

Status umješača rezultat je aktivnosti Udruge građana „Za Doljanku“ koje je obavijestilo FERK o nizu prekršenih zakona i procedura prilikom izdavanja dozvole za mHE na rijeci Doljanci, te pozvalo FERK da reagira na ukazane nepravilnosti i kršenja zakona.

„Drago nam je da smo pravno dobili još jednu potvrdu ispravnosti naše borbe. Na vrijeme smo FERK obavijestili o svim propustima i kršenju procedura i pozvali ih da ne izdaju dozvolu za rad MHE Zlata. Ovo je samo nastavak naše borbe – a jednako dobro ćemo se pripremiti za raspravu koja će biti održana.“ kazala je Naza Spahić, potpredsjednica Udruge.

Iz Udruge napominju da su u cijelom procesu prekršene brojne procedure i zakoni od strane institucija na lokalnom, županijskom i federalnom nivou. Najprije, prekršeni su Zakon o zaštiti okoliša FBiH, Zakon o vodama FBiH, Zakon o principima lokalne samouprave FBiH, Statut Opštine Jablanica i Statut MZ Jablanica II – kojima je zagarantirano pravo i obveza da građani putem zbora građana budu konzultirani i odlučuju o pitanjima koja se odnose na područje mjesne zajednice i na zaštitu okoliša. Također, pred Županijskim sudom u Sarajevu je u tijeku sudski postupak preispitivanja valjanosti okolišne dozvole koju je izdalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, a u međuvremenu je isteklo i Rješenje navedenog Ministarstva kojim se odobrava Studija utjecaja na okoliš.

“Ovim putem ohrabrujemo građane da prate našu borbu, a službene institucije pozivamo da preuzmu odgovornost i reagiraju na ukazane činjenice da je napravljen cijeli niz propusta u izdavanju dokumentacije kao i da nam je na samom početku oduzeto građansko pravo propisano svim međunarodnim propisima i državnim zakonima, pravo na odlučivanje i pravo na zaštitu prirode”, stoji u priopćenju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar