Fijasko s mobilizacijom u Habarovsku: Polovica muškaraca je poslana kući, a ruski vojni povjerenik smijenjen

Fijasko s mobilizacijom u Habarovsku: Polovica muškaraca je poslana kući, a ruski vojni povjerenik smijenjen

Jutarnji list uživo prati ključne trenutke ruske invazije na Ukrajinu:

08:16 Vojni povjerenik ruske regije Habarovska smijenjen je s dužnosti nakon što je polovica novomobiliziranih muškaraca poslana kući jer nisu ispunjavali kriterije za mobilizaciju, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak ujutro.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. rujna, izazvala je široko nezadovoljstvo među dužnosnicima i građanima zbog načina na koji se provodi, uključujući pritužbe na to da dužnosnici za novačenje šalju pozive muškarcima koji ne ispunjavaju kriterije.

“U 10 dana nekoliko tisuća naših sunarodnjaka primilo je pozive i stiglo u vojne urede”, rekao je Mihail Degtjarev, guverner regije Habarovska na ruskome dalekom istoku, u video objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Otprilike polovicu njih vratili smo kući jer nisu ispunjavali kriterije za odlazak u vojnu službu”, dodao je.

Degtjarev je rekao da smjena povjerenika Jurija Lajka neće utjecati na Putinov plan mobilizacije

Zbog kaotične mobilizacije za borbu u Ukrajini tisuće vojno sposobnih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli novačenje predstavljeno kao novačenje muškaraca s vojnim iskustvom i specijalnostima, jer su vlasti zvale i one bez vojnog iskustva ili sa zdravstvenim problemima

Oko 2000 ljudi uhićeno je na antiratnim prosvjedima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive – nešto što je Kremlj rekao da je posve legalno.

8:01 Neobično brzo priznanje ruskog predsjednika Vladimira Putina o problemima s djelomičnom mobilizacijom u Rusiji naglašava vjerojatnu razinu disfunkcionalnosti s regrutacijom vojnika, kaže britansko Ministarstvo obrane.

U svom posljednjem obavještajnom brifingu, britansko Ministarstvo obrane kaže da su dužnosnici gotovo sigurno unovačili nekvalificirane ljude i da će se mučiti s obukom novaka

7:28 Uz Liman, ukrajinske snage oslobodile su i dva manja naselja Arkanhelske i Miroljubivka u Hersonskoj oblasti, javlja Reuters citirajući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinska agencija Interfax javlja i da su Ukrajinski oslobodili i Torske, selo u Donjeckoj oblasti koje se nalazi 15-ak kilometara istočno od Limana.

06:05 SAD i njegovi saveznici uništit će ruske trupe i njihovu opremu u Ukrajini, kao i potopiti njezinu crnomorsku flotu, ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje, upozorio je u nedjelju bivši direktor CIA-e i umirovljeni vojni general s četiri zvjezdice David Petraeus.

Petraeus je rekao kako nije sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom razgovarao o vjerojatnom odgovoru SAD-a na nuklearnu eskalaciju, za koji su službenici administracije rekli da je više puta priopćen Moskvi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar